Menu

Het natuurgraf

Lees meer over natuurlijke afbreekbare materialen, bloemenbeleid en gedenktekens. Een laatste rustplaats in de natuur, die voor altijd natuur blijft. Een plek, dicht bij een grote boom of midden in het open veld, die je iedere dag kan bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op de natuurbegraafplaats markeren we een natuurgraf slechts met een houten gedenkteken, dat ook onderdeel wordt van de natuur. Het natuurgraf gaat na verloop van tijd op in de natuur.

  • Het gezelschap mag bij de begrafenis grafstukken op het natuurgraf plaatsen. Deze verwijdert de natuurbeheerder na 2 weken. De linten en kaarten halen wij direct na de begraving van het graf af en geven wij aan de familie mee. Wij hebben een voorkeur voor biologische/duurzame bloemen.
  • Op een natuurgraf mag men alleen losse veld- of snijbloemen leggen. Deze halen we na ongeveer een week weg.
  • Het is niet toegestaan om de as van dieren (mee) te begraven.
  • Nabestaanden ontvangen na de uitvaart een brief en formulier over het gedenkteken en een vermelding van het natuurgraf in de app Natuurbegraven Nederland. Dit is een app waarmee nabestaanden het natuurgraf van hun overleden dierbare terug kunnen vinden.
  • Het houten gedenkteken leveren wij, na akkoord van de nabestaanden op een persoonlijk ontwerp. Na bestelling ligt het gedenkteken na ongeveer 2 weken bij ons informatiecentrum klaar. Het gedenkteken is onbehandeld en mag ook later niet behandeld worden.

Natuurlijke materialen

Omdat we de natuur op natuurbegraafplaats Heidepol zo min mogelijk verstoren dient het materiaal van een kist, mand of wade natuurlijk afbreekbaar te zijn. Dit geldt ook voor de kleding van een overledene; denk aan wol, linnen, katoen of zijde. We vragen daarom om bril en sieraden af te doen en bij voorkeur ook de schoenen.

Wij bieden geen verzorging van de overledene, opbaren is niet mogelijk. Een lichte balseming van het lichaam is toegestaan (thanatopraxie). Wij vragen wel om een pacemaker of pijnkastje te verwijderen. Protheses mogen blijven zitten.

Tarievenoverzicht

Natuurgraven Tarieven
Natuurgraf voor 1 persoon € 4.700
Natuurgraf voor 2 personen – boven elkaar in één natuurgraf € 8.150
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 herbegraving € 6.350
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 urn € 5.650
Urnennatuurgraf voor urn of as voor 1 persoon € 2.000
Urnennatuurgraf voor urn of as voor 2 personen € 2.950
Vlindergrafje voor (stil) geboren baby’s tot 24 weken zwangerschap € 600
Kindernatuurgraf voor kinderen tot 12 jaar € 2.350

De prijzen van de natuurgraven zijn inclusief een houten gedenkteken. Het is mogelijk een persoonlijke boodschap te laten frezen in het hout.

Bovenstaande kosten hebben enkel betrekking op het soort natuurgraf. Je betaalt eenmalig voor het eeuwigdurend grafrecht van de plek. Dit is exclusief begraafkosten en de kosten voor materialen van bijvoorbeeld een kist, mand, wade of urn.

Begraafkosten  Tarieven
Begraving € 675
Urn- of asbegraving € 325

 

Overige diensten Tarieven
Dienstverlening herbegraven
De coördinatie van een herbegraving, zoals de afstemming met de gemeente, het regelen van een kist, het vervoer en de herbegraving. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor het vervoer zelf, de uitvoering van de werkzaamheden door derden en de materialen.
€ 300
Gebruik ceremonieruimte/tarp (De Horst, De Heideplaats of De Bosplaats)
Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de ceremonieruimte
Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten