Een bijzondere plek, rijke variatie

Heidepol ligt bij Arnhem, midden op de Veluwe; voor velen het mooiste natuurgebied van ons land. De natuurbegraafplaats is een prachtige plek met nieuw heideveld, oude beukenlanen en natuurgraslanden tot aan de horizon. Het gebied heeft een oppervlakte van 25 hectare met een rijke variatie aan bomen, planten en dieren. Ontdek Heidepol!

Hanzewegen

Op Heidepol zijn veel natuur- en cultuurhistorische kenmerken uit verschillende perioden zichtbaar. Zo vind je in het gebied karrensporen van oude hanzewegen, die eeuwenlang werden gebruikt om met paard en wagen tussen de hanzesteden Arnhem en Harderwijk te reizen. Een tijdje was het gebied in bezit van een baron; nog later werd Heidepol bewoond door ondernemers en boeren. In 1938 bouwde Antheunis van Eijk het landhuis De Heidepol, dat tegenwoordig net buiten de natuurbegraafplaats ligt. De Amerikaanse eikenlaan in het verlengde van de villa heeft een 600 meter lange zichtlijn het dal in. In 2012 verwierf Natuurbegraven Nederland het gebied.

Heidepol leeft

Dassen, zandhagedissen, kerkuilen en hazelwormen: het is slechts een greep uit de vele bijzondere diersoorten die zich op Heidepol thuis voelen. De machtige bomen aan de beschermde Beukenlaan (ooit aangelegd om landerijen af te bakenen) zorgen met hun bladerdek voor verkoeling op warme dagen, wanneer de zon haar stralen langs de takken stuurt.