• Maashorst
  • Natuur

Hoe werkt het Gedenkbomen

Natuurbegraafplaats Maashorst is sinds het voorjaar van 2016 een natuurgebied waar begraven in de natuur mogelijk is. Landbouwgrond is hier omgevormd tot natuur, waarbij rekening is gehouden met natuur die hier oorspronkelijk was. De natuurbeheerders werken hier dagelijks aan het herstel en de ontwikkeling van het natuurgebied. Om de diversiteit van het bos terug te laten komen zie je hier jonge en oude bomen. Een speciale jonge boom is de gedenkboom, geplant op speciaal daarvoor bestemde plekken. Ontdek hier waarom.

Geborgenheid voor mens en dier

Schuilmogelijkheden voor dieren ontbraken op de open velden naast het oude bos. Aan de buitenranden van de velden zijn gedenkboomplekken aangewezen om de overgang natuurlijker te laten verlopen.

Organische vormen

In een natuurgebied zijn geen rechte lijnen. Op Maashorst planten we daarom ook niet lijnrecht aan, maar zorgen we voor aangeplante struikgroepen in glooiende lijnen. Bomen worden altijd in het plantseizoen geplant, na een begraving. Ze staan in groepjes van 5 of 6 bomen bijeen zodat ze steun aan elkaar hebben. Je herkent de nieuwe gedenkbomen aan de steunpalen die er de eerste 2 jaar naast blijven staan, tot de boom voldoende geworteld is om op eigen kracht recht te blijven staan. Ook zijn de stammen beschermd met wikkeljute om ze te beschermen tegen uitdroging én de zon. De jonge bomen krijgen daarom een paar jaar de tijd om zichzelf te harden, voordat de jute verwijderd wordt.

Herkenbaarheid in de toekomst

Een plek met, of in de buurt van, een gedenkboom is gemakkelijk terug te vinden in de toekomst. Veel mensen vinden dat een prettig idee, naast het feit dat de bomen in de toekomst voor welkome schaduw zorgen nu de zomers in Nederland steeds warmer worden.