Menu

Persoonlijke beslissingen in een emotionele tijd

Het verlies van een dierbare is intens. In een tijd van verdriet en gemis zijn er veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Een periode waarin veel op je afkomt en waarin belangrijke, persoonlijke beslissingen worden gemaakt.

Juist in deze periode kan het waardevol zijn om mensen om je heen te hebben die je bijstaan in de keuzes die op je afkomen. Niet alleen met een warm hart, maar ook met een luisterend oor.

Een persoonlijk afscheid in de natuur

Samen met een uitvaartondernemer naar keuze denk je na over een passend afscheid. Medewerkers op de natuurbegraafplaats ondersteunen bij de uitvaart. Je kunt kiezen voor een afscheid in de natuur of je maakt hiervoor gebruik van de beschikbare ruimtes (de Ceremonieruimte en ’t Koffiehuys) in de Hoeve of de tarp (schaduwdoek). Om het afscheid persoonlijk en naar eigen wens in te vullen denken wij mee over de mogelijkheden.

Is de natuurbegraafplaats nog onbekend en is de plek nog niet vastgelegd? Wij laten graag het natuurgebied zien en zoeken samen een mooie plek uit. We vragen om hiervoor een afspraak in te plannen, dan hebben we alle tijd voor je. Langskomen mag, maar het hoeft niet, we kunnen dit namelijk ook op afstand voor je regelen.

Vrijheid in keuzes

Een persoonlijk afscheid op een manier die bij jou past. Op natuurbegraafplaats Maashorst staat een eigen invulling centraal. Het is mogelijk om gebruik te maken van de ceremonieruimte in en ’t Koffiehuys in de Hoeve, maar een intiem afscheid rondom het natuurgraf kan ook. De catering laten verzorgen of neem je liever zelf eten mee? We bieden de rust en de ruimte om hier een passende invulling aan te geven.

De uitvaartondernemers die regelmatig bij ons te gast zijn, zijn bekend met de mogelijkheden voor een afscheid op Maashorst, maar je bent vrij om te kiezen voor een uitvaartondernemer waar jij je goed bij voelt.

Faciliteiten op Maashorst

Ceremonieruimte
De ceremonieruimte biedt – inclusief vide – plaats aan 100 gasten. Het is mogelijk om muziek af te spelen en beelden weer te geven tijdens de ceremonie. Ook kunnen wij – indien gewenst – een onbewerkte opname verzorgen.

Onder d’n Eyk
Onder d’n Eyk is een buitenplaats naast de ceremonieruimte voor een afscheid in de natuur. Hier is zitruimte mogelijk voor 100 gasten. In het voorjaar en de zomer biedt een tarp (een gespannen schaduwdoek) beschutting. Hier is ook nazit mogelijk.

’t Koffiehuys
In ’t Koffiehuys kunnen we een nazit verzorgen waarbij we in combinatie met het ombouwen van de ceremonieruimte maximaal 100 gasten kunnen ontvangen. Wanneer je alleen gebruik wenst te maken van ’t Koffiehuys dan is er de mogelijkheid tot het ontvangen van maximaal 70 gasten. In de zomerperiode kunnen zij ook gebruik maken van het terras. Indien gewenst is de ceremonie ook te volgen op het aanwezige televisiescherm in deze ruimte.

Catering
Het is mogelijk om gebruik te maken van onze eigen catering, maar je kunt in overleg ook zelf de catering (laten) verzorgen.

Op welke tijden kan een uitvaart op Maashorst plaatsvinden?

Een natuurbegrafenis kan plaatsvinden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het natuurgebied is niet toegankelijk als de zon onder is. Dieren krijgen hierdoor alle ruimte om uit te rusten of juist te jagen. De mogelijkheden verschillen dus per seizoen. We zorgen er altijd voor dat er genoeg rust en ruimte is om afscheid te nemen.

Dagdelen:

  • Ochtend van 9.30 tot 12.30 uur, ontvangst vanaf 09.00 uur, start ceremonie vanaf 09.30 uur.
  • Middag van 14.00 tot 17.00 uur, ontvangst vanaf 13.30 uur, start ceremonie vanaf 14.00 uur.
  • Avond (alleen in de zomermaanden mogelijk, informeer hiervoor naar de mogelijkheden) van 19.00 tot 22.00 uur, ontvangst vanaf 18.30 uur, start ceremonie vanaf 19.00 uur.

Contact met Maashorst

Neem contact op met een van onze medewerkers om de mogelijkheden voor een afscheid in de natuur te bespreken. Een begrafenis aanmelden en inplannen kan 24 uur per dag via telefoonnummer 0486 745 011.

Prodiz Memoria

Via het programma Prodiz Memoria is het mogelijk om zelf audio- en beeldmateriaal te selecteren voor een uitvaart en deze samen te voegen tot een persoonlijke dienst. Hoe dit precies werkt, lees je in de handleiding:

Eeuwige grafrust, hoe zit dat precies?

Een laatste rustplaats in de natuur op Maashorst betekent eeuwigdurende grafrust. Bij het reserveren van een plek ontstaat het recht op een laatste rustplaats in de natuur. Voor nu en altijd. Het grafrecht is vastgelegd door de notaris in het kadaster en onze natuurbeheerders dragen zorg voor het natuurgebied en alle natuurgraven. Van de opbrengst van ieder natuurgraf wordt een deel gereserveerd voor de toekomstig beheerder van het natuurgebied, namelijk Natuurmonumenten. Een rustgevende gedachte voor nu en een garantie op eeuwige rust voor later.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan een uitvaart in de natuur worden gehouden?

We bieden je graag alle rust en ruimte voor de ceremonie. Op Maashorst kan het afscheid in de ochtend of in de middag plaatsvinden. In de zomermaanden is een ceremonie in de avond ook mogelijk.

Is het mogelijk om muziekinstrumenten te gebruiken tijdens een uitvaart?

Ja, het is mogelijk om instrumenten mee te nemen en te bespelen tijdens een ceremonie. Samen met een uitvaartondernemer naar keuze kun je afstemmen hoe muziek van invulling zal zijn op het afscheid van de overledene.

Is het mogelijk om de ceremonie zelf buiten Maashorst te houden?

Ja, het is mogelijk om op een externe locatie de ceremonie te houden en alleen de natuurbegrafenis op Maashorst.

Welke faciliteiten zijn er voor mindervalide mensen?

In het hele natuurgebied liggen wandelpaden. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben we een boskar of rolstoel beschikbaar voor vervoer naar het natuurgraf. Ook beschikken we over een ruim invalidentoilet.

Is het mogelijk om een gedenkboom te planten?

Ja, een gedenkboom kan worden geplant op de speciaal aangewezen plekken in het natuurgebied. Het behoud van de natuur is altijd leidend volgens een doordacht natuurbeheerplan, waardoor het niet overal mogelijk is om een gedenkboom te planten.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten