Menu

Beleef de natuur Op natuurbegraafplaats Maashorst

Diepgeel, helderblauw of zachtroze. Piepend of roffelend. Snel, schichtig, schuw en slim. Op natuurbegraafplaats Maashorst zijn we rijk. Rijk aan planten en dieren met hun kleuren en geluiden en rijk aan de pracht van alle seizoenen. Beleef ze met ons mee en ontdek de kleuren, de geluiden en de geuren van de natuur.

Bos en open veld

Aan het einde van het zandpad met Spaanse aken vormt het ven het begin van de natuurbegraafplaats. De open velden leiden je naar het bos waar paden tussen bomen slingeren en open stukken bos zonlicht toelaten. We streven naar een gevarieerd bos met eiken, beuken, berken en grove dennen. Mos en heide in de bosranden zorgen voor een zachte overgang naar de open velden waar bloemrijke graslanden bijdragen aan de biodiversiteit.

We verbeteren de bodem door zorgvuldig maaibeheer. Met de hand maaien we alleen wat nodig is, de belangrijke zaadjes laten we op deze manier met rust. Planten en bloemen krijgen de ruimte om te groeien en vogels en insecten vinden nog steeds allerlei lekkers.

Kleurenpalet

Zachte, diepe en felle kleuren. Ieder seizoen een ander licht, een andere plant op zijn mooist en een ander dier dat zich laat zien. In het droge grasland op het open veld heeft het zandblauwtje in bloei hemelsblauwe bloemen. Het hazenpootje laat zich na de langste dag aan het einde van de zomer zien,  zijn pluimpjes in de wind lijken op de pootjes van een konijn of haas. En kaasjeskruid heeft een vrucht die lijkt op een stuk Goudse kaas, waar lilagekleurde bloemen uit verschijnen. De bloemen en planten op natuurbegraafplaats Maashorst verwonderen. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook heel nuttig voor vlinders, vogels en insecten.

Ben je nog niet uitgekeken? Laat je dan verrassen door een ree die sierlijk door de schemering rent. Of spot de kleine graspieper met zijn gestreepte flanken die, zoals zijn naam al doet vermoeden, piepend door het natuurgebied vliegt en zich graag begeeft in open velden. Ontzettend veel dieren vinden hun thuis op natuurbegraafplaats Maashorst waarvan de das misschien wel de meest mysterieuze. Dit familiedier houdt zich overdag schuil in de burcht onder de grond in de bossen. Net zoals onze huizen heeft een burcht ook verschillende kamers en zelfs een toilet (latrine). In de nacht gaat de das op pad, op zoek naar eten. Regenwormen bijvoorbeeld of fruit dat in de herfst van de bomen valt. Hij is ook dol op insecten en snoept van de rode bosmieren die hij in de vele mierenkoepels vindt. Kom langs voor een wandeling, ga zitten in het gras of op een bankje en ontdek de kracht van de natuur.

Verbetering van de bodem

Door zorgvuldig maaibeheer, meestal met de hand, werken we aan de verbetering van de bodem. We maaien alleen wat nodig is en laten op deze manier belangrijke zaadjes met rust. Planten en bloemen krijgen de ruimte om te groeien en vogels en insecten vinden nog steeds allerlei lekkers.

Aantoonbare resultaten voor biodiversiteit en beleving

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten