

De natuur, waar de seizoenen symbool staan voor verschillende fases in het leven. Daar waar mensen kracht vinden bij verdriet, tot rust komen weg van de drukte of tot nieuwe ideeën komen door de frisse wind. Een laatste rustplaats voor eeuwig, in deze natuur, op een plek door jou gekozen.
Stil in de schaduw of midden op een open veld waar de zon vaak schijnt. Je kiest zelf de plek die bij jou past. Een plek alleen voor jou of samen, naast elkaar. Een plek voor een kist of een urn. Een informatiemedewerker op natuurbegraafplaats Maashorst begeleidt dit keuzeproces waarin alle ruimte en tijd wordt genomen.
Alle plekken waar begraven in de natuur mogelijk is zijn zorgvuldig vastgelegd met coördinaten. Met een systeem kunnen we meteen vertellen of de plek die jou aanspreekt (nog) beschikbaar is.
Nadat je een plek hebt uitgekozen in het gebied wordt deze laatste rustplaats voor jou gereserveerd. De plek waarop een notarieel vastgelegde Kwalitatieve Verplichting ligt wordt ook kadastraal geregistreerd en je ontvangt een grafakte waarop de exacte plek is vastgelegd.
De coördinaten van jouw laatste rustplaats zijn ná je overlijden en na toestemming van jouw dierbaren ook op te zoeken in de app van Natuurbegraven Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een eenvoudig houten gedenkteken op bij de plek te plaatsen zodat nabestaanden deze makkelijker herkennen.
Bezoek de pagina over mogelijkheden en tarieven voor meer praktische informatie.
De natuurbeheerders zorgen voor het beheer en behoud van het natuurgebied en de natuurgraven. De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur draagt bij aan behoud en verdere ontwikkeling van natuur in Nederland. Een deel van de opbrengsten van een natuurgraf wordt namelijk gereserveerd voor Natuurmonumenten. Nadat de laatste natuurbegraving heeft plaatsgevonden neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland, op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.
Reserveer je een plek op onze natuurbegraafplaats, dan heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het verlengen van het grafrecht, dit recht blijft namelijk voor eeuwig bestaan. Op het gehele gebied is, door een notaris, een Kwalitatieve Verplichting gevestigd; deze zorgt ervoor dat het natuurgebied en de grafrechten voor eeuwig beschermd zijn.
Wandelen, fietsen of even (uit)rusten op een bankje. Natuurbegraafplaats Maashorst is altijd vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’ tussen zonsopkomst en zonsondergang. Bezoek de bossen, velden en vennen in het prachtige natuurgebied.
Bekijk wanneer ons informatiecentrum geopend is of maak een afspraak.
De laatste reis, terug naar de natuur
Ik kies nu, wacht niet tot het laatste uur
De plek zelf gekozen zelfs de boom, bloem of struik
Waar ik de natuur en de bloesem ruik
Dat is de kringloop, de liefde waar het leven voor staat
Voor ieder mens hetzelfde, het komt en gaat
In de schoot van moeder aarde, samen of alleen
’n Mooier natuurlijker plekje is er geen.
Elke plek op onze natuurbegraafplaatsen is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je (ongeveer) naar de plek wordt geleid. Een plek van een overledene kun je (mits daarvoor toestemming is gegeven door de nabestaande(n)) terugvinden via de app van Natuurbegraven Nederland. In het informatiecentrum kun je ook altijd vragen waar de plek is van degene die je zoekt. Uiteraard kun je een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.
Ja, de meeste mensen die kiezen voor een natuurgraf, leggen een plek in de natuur vast bij leven. Je hebt dan de zekerheid dat dit alvast geregeld is.
De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.