Menu

Een natuurgraf op Maashorst Wat houdt het in en hoe werkt het?

Op natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk kun je een natuurgraf met eeuwige grafrust vastleggen. De natuurbegraafplaats ligt midden in de gelijknamige Maashorst: het grootste natuurgebied van Noord-Brabant dat wordt getypeerd door oorspronkelijke plant- en diersoorten. Omringd door deze natuur kies je zelf voor de plek van een natuurgraf, alleen of samen naast elkaar. Op deze pagina lees je wat een natuurgraf inhoudt en hoe je hiervoor kiest.

Wat is een natuurgraf?

Een natuurgraf is een laatste rustplaats midden in een natuurgebied. Je kunt kiezen voor een natuurgraf voor een begraving in een kist, mand of wade. Ook kun je kiezen voor een urnennatuurgraf, een natuurgraf voor een urn of de as. Wanneer je een plek vastlegt op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland is dit voor altijd, de grafrechten zijn voor eeuwig. Dit is vastgelegd bij de notaris.

Uiteindelijk gaat een natuurgraf op in de natuur. Om de natuur zo min mogelijk te belasten is het daarom alleen mogelijk te begraven in materialen die door de natuur afbreekbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om de plek te markeren met een houten gedenkteken, ook dit wordt na verloop van tijd één met de natuur.

Hoe werkt het?

Je kunt een plek vastleggen bij leven, zodat alles goed geregeld is voor later. Maar nabestaanden kunnen ook een plek vastleggen na het overlijden van een dierbare. We leggen je hieronder uit, hoe het werkt:

  • Samen bespreken we de mogelijkheden, tijdens een persoonlijk informatiegesprek.
  • Je ontdekt de eigenschappen van de natuurbegraafplaats tijdens een wandeling.
  • We controleren de beschikbaarheid van jouw favoriete plek.
  • Je legt het natuurgraf vast, of denkt er nog even over na.
  • Je ontvangt een akte, betaalt en hebt voor eeuwig een laatste rustplaats in de natuur.

Bekijk wat een natuurgraf kost op de pagina met mogelijkheden en tarieven.

Draag bij aan de natuur in Nederland

De natuurbeheerders zorgen voor het beheer en behoud van het natuurgebied en de natuurgraven. De keuze voor natuurbegraven in de natuur draagt bij aan behoud en verdere ontwikkeling van natuur in Nederland. Een deel van de opbrengsten van een natuurgraf wordt namelijk gereserveerd voor Natuurmonumenten. In de toekomst neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland, op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.

De app van Natuurbegraven Nederland

Alle plekken waar begraven in de natuur mogelijk is zijn zorgvuldig vastgelegd met coördinaten. Nadat je een plek hebt uitgekozen in het gebied wordt deze laatste rustplaats voor jou vastgelegd. De coördinaten van jouw natuurgraf zijn ná je overlijden en na toestemming van jouw dierbaren ook vindbaar in de app van Natuurbegraven Nederland.

Bezoek natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk

Natuurbegraafplaats Maashorst ligt in het verlengde van natuurgebied De Maashorst in Schaijk en ligt aan de Franse Baan 2. Je kunt de natuurbegraafplaats dagelijks bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Bekijk wanneer ons informatiecentrum geopend is. Of maak een afspraak.

Grote kaart en route Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Veelgestelde vragen

Kan ik nu al een plek reserveren op de natuurbegraafplaats?

Ja, de meeste mensen die kiezen voor een natuurgraf, leggen een plek in de natuur vast bij leven. Je hebt dan de zekerheid dat dit alvast geregeld is. Het is ook mogelijk voor nabestaanden om na overlijden een laatste rustplaats te kiezen voor een dierbare.

Kan ik in het natuurgebied overal een plek uitzoeken?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.

Hoe vind ik een plek terug?

Elke plek op onze natuurbegraafplaatsen is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je (ongeveer) naar de plek wordt geleid. Een plek van een overledene kun je (mits daarvoor toestemming is gegeven door de nabestaande(n)) terugvinden via de app van Natuurbegraven Nederland. In het informatiecentrum kun je ook altijd vragen waar de plek is van degene die je zoekt. Uiteraard kun je een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten