• Schoorsveld
  • Mens
  • Organisatie

Even voorstellen: Amber “Ik loop op groene energie”

Amber krijgt regelmatig vragen over haar bijzondere baan. Waarom kies je er voor om zo jong dit werk te doen en hoe ziet het werk er uit? We nemen je mee tijdens een wandeling over Schoorsveld met natuurbeheerder Amber. “Mijn ouders zeiden toen ik 2 was al dat ik later boswachter ging worden. Zij wisten het eerder dan ikzelf.” 

Maak kennis met Amber

Op de middelbare school dacht Amber nog aan een carrière als actrice, geen gekke gedachte aangezien ze toneel speelt en zelf stukken schrijft. Toch won de liefde voor natuur het en studeerde ze in 2021 af als natuurbeheerder en werkt ze sinds januari 2022 op natuurbegraafplaats Schoorsveld.

Dankbaar werk

Amber heeft werkdagen met veel variatie. Ze geeft rondleidingen, bereidt natuurgraven voor en sluit deze en zorgt voor de natuur. Momenteel wordt het naaldbos omgevormd naar loofbos. “We zijn altijd bezig met hoe een bezoeker ons gebied ziet en beleeft. Het kappen van een boom bijvoorbeeld kan voor mensen heel emotioneel zijn. We blijven dus met mensen in gesprek en leggen uit waarom we dingen doen.”

Amber vertelt ze dat er veel mooie momenten zijn tijdens haar dankbare werk. “Iets wat me echt kippenvel bezorgde was toen ik met een familie in de regen buiten liep om een plek uit te zoeken. Op het moment dat we dé plek gevonden hadden was er een regenboog in de lucht. Dat was wel heel bijzonder.”

Het enthousiasme is voelbaar wanneer ze vertelt over haar favoriete plekken op Schoorsveld. “In de zomer zie je de bloemenzee bewegen op de Reeënwissel. Je ziet de vlinders en hoort de bijen en kevertjes zoemen.” En op de vraag waar Amber van oplaadt antwoordt ze glimlachend: “Ik loop op groene energie.”

De toekomst

Het gaat goed met de natuur op Schoorsveld. Dat blijkt ook uit de natuurmonitoring van afgelopen jaar. Er zijn veel insectensoorten te vinden op Schoorsveld. “Ik ben heel benieuwd hoe dat verder ontwikkelt en hoe Schoorsveld eruit ziet over 40 jaar.” Wanneer de draaihals zou neerstrijken op Schoorsveld, een spechtensoort, zou het plaatje helemaal compleet zijn voor Amber. “Ik kom elke dag met heel veel plezier naar mijn werk, dus ik hoop dat dat nog een tijdje mag blijven duren.”