• Schoorsveld
  • Natuur

Wist je dat...

Wist je dat…

Ingenieurs die helikopters ontwerpen, esdoornzaadjes als voorbeeld nemen? Door de draaiing van het zaadje in de lucht wordt een soort tornado ontwikkeld voor het zaadje. Hierdoor verlaagt de druk boven de vleugel en ontstaat er opwaartse kracht. Een esdoornzaadje kan zo heel ver van de moederboom komen. Goed voor de boom want zo verjongt hij zichzelf.

Wist je dat…

Naaldbomen gewend zijn aan arme grond. Daardoor is deze boom veel energiezuiniger dan andere bomen, en kan hij zijn naalden blijven voeden. De naalden vallen wel uit, net als bij een gewone boom. Dit gebeurt echter niet in de herfst, maar geleidelijk tijdens het hele jaar.

Wist je dat…

Afgelopen maand zijn onze beheerders bezig geweest met het afzetten* van de brem. Op de open velden had de brem zich flink uitgebreid. Als we hier niets mee zouden doen, zou dat betekenen dat alle open velden uiteindelijk dichtgroeien met brem.

Op de jonge scheuten worden in de zomer al knoppen gevormd voor het volgende seizoen. Snoeien we later in het seizoen, dan snoeien we ook veel knoppen weg, waardoor er minder bloemen ontstaan. Al snel zagen we gewenst resultaat: veel inheemse bloemen, zoals knoopkruid, duizendblad, rolklaver, zandblauwtje en biggekruid.

Door ieder jaar direct na de bloei te snoeien, blijft de bremstruik mooi vol en zal hij ook bloeien op de jonge vitale takken.

* Afzetten van bomen en struiken houdt in dat de begroeiing in zijn geheel laag bij de grond wordt afgezaagd of omgehakt. Dit heeft als doel de boom of struik weer te laten uitlopen, omwille van ecologische overwegingen.