Menu

Belangrijke informatie

Ieder afscheid op de natuurbegraafplaats is persoonlijk en wordt telkens anders ingevuld naar eigen wens. Wel zijn er praktische zaken die vaker terugkeren en voor iedere uitvaart hetzelfde zijn. Wij zetten de belangrijkste informatie en veel gestelde vragen hieronder voor je op een rij.

  • Adres: Windmolenweg 401 in Enschede.
  • Voer Windmolenweg 401 of natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust in op Google Maps of een navigatiesysteem.
  • De parkeerplaatsen van het informatiecentrum en van de uitvaarten bevinden zich aan de linkerkant van deze weg, de parkeerplaats van het informatiecentrum op ongeveer 50 meter vanaf de inrit, de parkeerplaats voor een uitvaart ligt iets verder naar achteren.

Er is een boskar, met 5 zitplaatsen beschikbaar voor mensen die moeilijk kunnen lopen. Reserveer deze een paar dagen voor de uitvaart.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen | voor een uitvaart

Wanneer is het informatiecentrum van de natuurbegraafplaats geopend?

Het informatiecentrum is open van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op zondag zijn geen afspraken en uitvaarten mogelijk.

Zijn er faciliteiten voor mindervalide mensen?

Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust is rolstoelvriendelijk en op de hele natuurbegraafplaats zijn verharde wandelpaden. Ben je slecht ter been of is lopen lastig voor je dan hebben we een boskar. Informeer altijd vooraf naar de mogelijkheden tijdens een ceremonie.

Is natuurbegraven alleen mogelijk als mensen al een plek hebben gereserveerd?

Nee, ook nabestaanden kunnen een plek uitzoeken. Het is belangrijk dat dit zo spoedig mogelijk na de melding van de uitvaart gebeurt. We voorzien je graag van informatie om nabestaanden te kunnen inlichten over de mogelijkheden. Kom gerust langs om een algemene indruk te krijgen waarbij we je meer vertellen over natuurbegraven.

Kunnen we in de toekomst gebruikmaken van de ceremonieruimte op de natuurbegraafplaats als we daarna ergens anders gaan begraven?

Nee, de ceremonieruimte is alleen beschikbaar voor mensen die een plek vastleggen op Landgoed Christinalust.

Is het mogelijk om de ceremonie buiten Landgoed Christinalust te houden?

Een afscheid op de natuurbegraafplaats is mogelijk, maar hoeft niet. Afscheid nemen op een externe locatie kan en mag ook.

Veelgestelde vragen | tijdens een uitvaart

Kunnen medewerkers van de natuurbegraafplaats assisteren bij de uitvaart?

De natuurbeheerders bereiden het natuurgraf voor en sluiten dit na de begraving. Tijdens de uitvaart is één medewerker van de natuurbegraafplaats aanwezig om de nabestaanden en de uitvaartbegeleider te ondersteunen. Deze medewerker ontvangt de overledene, loopt voor naar het natuurgraf en begeleidt de begraving.

Is het mogelijk om muziekinstrumenten te gebruiken tijdens een uitvaart?

Ja, het is mogelijk om instrumenten mee te nemen en te bespelen tijdens een ceremonie of aan het natuurgraf.

De familie wil voorafgaand aan de uitvaart nog wat klaarzetten. Is dit mogelijk?

Wanneer er in het dagdeel ervoor een uitvaart plaatsvindt, is er minder tijd om iets voor te bereiden of klaar te zetten. Overleg de mogelijkheden daarom altijd (telefonisch). Wij denken altijd mee met de uitvaartbegeleider en de nabestaanden om zo een passende oplossing te vinden.

Gelden er speciale regels of voorschriften voor de bloemstukken?

Alle bloemstukken zijn toegestaan, maar wij adviseren om geen oase te gebruiken omdat daar microplastics in zitten. Er is tegenwoordig wel biologisch afbreekbare oase, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. Bloemstukken met oase mogen niet begraven worden. Wij adviseren daarom om, eventueel met de bloemist, in gesprek te gaan. Er zijn veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een mooi opgemaakte tak met bloemen of een prachtig veldboeket.

Mogen er bloemen of bloemblaadjes in het natuurgraf geworpen worden?

Het is toegestaan om losse bloemen of bloemblaadjes in het natuurgraf te werpen of te strooien.

Mogen nabestaanden het natuurgraf zelf sluiten?

Nee, de natuurbeheerders dragen zorg voor de sluiting van het natuurgraf. Wel is het mogelijk om alle gasten een schep zand in het graf te laten strooien als symbolische sluiting.

Veelgestelde vragen | na een uitvaart

Kan er een urn worden bijgezet?

In een natuurgraf is ruimte om een extra urn te begraven. Dit is alleen mogelijk wanneer een urninlage direct bij aankoop van het grafrecht van het natuurgraf is vastgelegd. De urn kan dan op een later moment worden bijgeplaatst.

Is het mogelijk een eerder overleden partner in het natuurgraf te herbegraven?

Ja, herbegraven is mogelijk op Landgoed Christinalust. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Mag de as uitgestrooid worden?

In het natuurgebied mag geen as uitgestrooid worden. Uitstrooien ín een natuurgraf is wel mogelijk.

Mogen nabestaanden een zelfgemaakt gedenkten op het natuurgraf plaatsen?

Om een dierbare plek te markeren, bieden we de mogelijkheid tot het plaatsen van een houten gedenkteken, in de vorm van een boomschijf met inscriptie. Deze wordt geleverd door de natuurbegraafplaats. Het is mogelijk een eenvoudige persoonlijke boodschap te laten frezen in het hout. Het houten gedenkteken is van onbehandeld hout zodat de natuur het materiaal volledig op kan nemen. Het gedenkteken mag niet behandeld worden met bijvoorbeeld olie of beits. Het is niet toegestaan een eigen gedenkteken te maken en te plaatsen.

Wanneer wordt het houten gedenkteken op het natuurgraf geplaatst?

Nabestaanden ontvangen na de uitvaart een brief en formulier over het houten gedenkteken. Zij kunnen de gewenste tekst voor op het gedenkteken invullen op het formulier. Een medewerker van de natuurbegraafplaats maakt daarna een ontwerp. Na akkoord op een persoonlijk ontwerp wordt het gedenkteken gemaakt en geleverd, dit duurt ongeveer 2 weken. Na de levering worden nabestaanden geïnformeerd en kunnen zij afspreken wanneer ze het gedenkteken op het natuurgraf willen leggen.

De partner van de overledene denkt erover de plek naast de overledene te reserveren maar kan dat op dit moment nog niet beslissen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wij kunnen de partner van de overledene een optie aanbieden voor een natuurgraf naast het natuurgraf van de overledene (als deze nog beschikbaar is). Deze partneroptie is geheel vrijblijvend. Ongeveer zes maanden na de uitvaart sturen we een brief dat we binnenkort contact opnemen over de partneroptie. Op die manier heeft de partner een half jaar de tijd om over de plek na te denken en eerst andere zaken af te handelen.

 

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten