• Schoorsveld
  • Natuur

Herken paddenstoelen in het bos

Vliegenzwam

Rood met witte stippen uit het bekende kinderliedje, de klassieker onder de paddenstoelen, bijna iedereen kent hem wel: de vliegenzwam. Je ziet deze in het bos of langs lanen vaak onder bomen staan zoals berken, eiken, beuken, lindes of naaldbomen. Geen toeval, want met bomen hebben vliegenzwammen een innig verbond. De schimmeldraden zijn vergroeid met de boomwortels. Via die draden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom. Andersom krijg de schimmel suiker via de boomwortels.

Weetje: de witte stippen liggen los op de hoed. Het zijn restjes van het vlies waaruit de paddenstoel is gekomen. Na een regenbui kan het dus zijn dat de vliegenzwam geen stippen meer heeft.

Rodekoolzwam

Deze paddenstoel valt niet zo gauw op, toch is het een mooi exemplaar als je hem goed bekijkt. De rodekoolzwam leeft net als de vliegenzwam nauw samen met loofbomen en soms met naaldbomen. Vooral onder beuken of eiken zal je de zwam vinden. En al is de paddenstoel opvallend paars, tussen de beukenbladeren valt hij toch niet zo een-twee-drie op.

Aardappelbovist

Dit exemplaar heeft wel iets weg van een champignon. De aardappelbovist heeft geen hoed of steel, maar een bolletje dat veel weg heeft van een aardappel, zoals zijn naam al aangeeft. Er zijn verschillende soorten, maar de gele aardappelbovist is de meest algemene soort. Vaak in de buurt van eik en berk, waarmee hij net zo samenwerkt als de vliegenzwam en rodekoolzwam dat doen. Geef je een tikje tegen een rijpe aardappelbovist dan komt er een klein wolkje sporen uit.

Eekhoorntjesbrood

Een van de meest gewilde eetbare paddenstoelen en niet alleen voor mensen is eekhoorntjesbrood. Ook bij reeën, eekhoorns, egels, muizen, slakken en mestkevers staan ze op het menu. Paddenstoelen zijn in voedselarme bossen een belangrijke bron van eiwit. Op en onder de hoed leven tal van insecten, zoals fruitvliegjes, rode mijten, springstaarten, stofluizen en kevers. Ze leggen er eitjes of eten de sporen.

Inktzwam

Misschien is dit niet de meest mooie paddenstoel, bijzonder is hij wel. De naam dankt de inktzwam aan het feit dat het paddenstoelenweefsel vervloeit tot een goedje dat eruitziet als inkt. Ben je een beetje creatief dan kun je het als tekeninkt gebruiken.
Als eerste komt de hoed tevoorschijn. Al snel groeit deze door en kun je de steel ook zien.