• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Gedenkbomen Een levend monument

Heb je op Landgoed Mookerheide wel eens jonge bomen zien staan met paaltjes ernaast? Dit zijn gedenkbomen die op een natuurgraf zijn geplant ter nagedachtenis aan een dierbare. Waarom kiezen mensen voor een gedenkboom? En hoe gaat het in zijn werk?

Oorspronkelijke soorten

Een gedenkboom wordt geplant op speciaal aangewezen, van te voren bepaalde plekken in het natuurgebied. Het behoud van de natuur is altijd leidend volgens een doordacht natuurbeheerplan, waardoor het niet overal mogelijk is om een gedenkboom te planten. Er zijn slechts enkele van die plekken beschikbaar. Niet alleen de plek, maar ook de boomsoort is van te voren vastgesteld. Het zijn soorten die van oorsprong voorkomen in het gebied zoals de linde, zoete kers, wilde appel, eik of beuk.

Samen geplant

Ton en Willy Weijers kozen in 2020 een plek uit met een gedenkboom op Landgoed Mookerheide. Willy vertelt: “Het werd een eik, daar was geen twijfel over mogelijk. De eik heeft een bijzondere betekenis voor ons. Na het overlijden van Ton heb ik de boom samen met de kinderen en kleinkinderen geplant. De eerste boom sloeg helaas niet aan en ging dood. Dat was wel moeilijk, maar dat kan natuurlijk gebeuren in de natuur. De tweede boom doet het goed. Als het gedenkteken is opgegaan in de natuur, dan is de eik er nog. Ooit kom ik naast Ton te liggen en als de kleinkinderen hier dan wandelen kunnen ze zeggen: ‘Hier liggen ze nou, die twee’.”

Steunpaaltjes

Gedenkbomen worden altijd in het plantseizoen geplant, na een begraving. Het plantseizoen loopt ongeveer van december tot midden maart. Je herkent gedenkbomen aan de steunpaaltjes die er de eerste paar jaar naast blijven staan, tot de boom voldoende geworteld is om op eigen kracht recht te blijven staan.

Herinneringen levend houden

Een plek met, of in de buurt van, een gedenkboom is gemakkelijk terug te vinden in de toekomst. Veel mensen vinden dat een prettig idee, naast het feit dat de bomen verkoeling bieden en bijdragen aan de biodiversiteit. Ook heeft een gedenkboom voor naasten vaak een bijzondere betekenis. De boom kan helpen om herinneringen aan een dierbaar persoon levend te houden. Een boom die groeit en elk seizoen verandert, als een levend monument.