• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Welke Roodborst?

Er zit een roodborstje in je tuin, maar welke is het? In de wintermaanden is de kans aanwezig dat het een roodborstje uit Scandinavië is. Zodra het in de noordelijke gebieden kouder wordt en het voedsel aanbod minder, trekken de Scandinavische roodborstjes richting het zuiden en kunnen dan zomaar in jouw tuin belanden. Na de winter vertrekken ze weer richting het noorden om zich te nestelen en hun jongen groot te brengen.

Hoe zit het dan met het roodborstje dat in de lente en zomer in je tuin zit? Deze komt waarschijnlijk uit Zuid-Europa waar hij overwinterd heeft. Dus er vindt een wisseling van de wacht plaats. Het komt ook voor dat roodborstjes helemaal niet wegtrekken en ervoor kiezen hier te blijven. Zo houden ze hun territorium en hebben ze, vergeleken met de wegtrekkers, de eerste keuze voor de beste nestgelegenheid. Maar mocht het een koude winter worden, nemen ze het risico te verhongeren.

Weetje

In Engeland droegen postbodes vroeger rode pakken en stonden ze in de volksmond bekend als robins (wat roodborstje betekend). Daarom zag men op veel vroegere kerstkaarten een roodborstje dat aan de deur klopte of een kerstkaart in zijn snavel droeg.