• Landgoed Mookerheide
  • Organisatie

Terugblik op de natuurwerkdag

Afgelopen april kwam een klein groepje vrijwilligers samen tijdens de natuurwerkdag om de handen uit de mouwen te steken. Nadat natuurbeheerder Rob wat meer had verteld over het natuurbeheer op Landgoed Mookerheide, gingen de vrijwilligers aan het werk.

Er moesten bramen worden getrokken en Amerikaanse vogelkers worden weggehaald. Het was een prachtige, zonovergoten ochtend. Al snel gingen de jassen en vesten uit. Er werd hard gewerkt en er ontstonden grote stapels uitgetrokken bramenstruiken- en wortels.

Voor vrijwilliger Bernadette Hulshof was het de eerste keer dat ze meedeed. “Het was bijzonder om mee te werken in het natuurgebied waar de urn van mijn man begraven is. De natuur hier is prachtig en ik vond het fijn om bij te dragen aan het behoud ervan. Ook was het leuk om natuurbeheerders Bart en Rob meer te horen vertellen over de natuur en over het beheer van het gebied.”

Rob: “We werkten in een klein dal op de natuurbegraafplaats waar veel leem in de bodem zit en waar de grond vrij vochtig is. Dat zie je maar weinig in het gebied. Er stonden behoorlijk wat bramenstruiken en er lag veel beukenblad dat een dikke humuslaag vormde. Daardoor kon er niks ontkiemen. Nu het daar weer open is, ben ik heel benieuwd naar wat er tevoorschijn gaat komen. Er kunnen zaden gaan ontkiemen die al in de grond zaten, of die er door dieren of door de wind terecht zullen komen. Door dit soort kleinschalig beheer kunnen we nog meer soorten de ruimte geven.”

“Ik vond het zeker voor herhaling vatbaar, het was prima geregeld”, aldus Bernadette. “Ik houd van de natuur en van tuinieren en heb lekker gewerkt. Het was fijn om het natuurgebied op deze manier te ervaren. We waren deze keer maar met een klein groepje. Het zou leuk zijn als het bij meer mensen bekend raakt, en de groep de volgende keer wat groter is.”