• Landgoed Mookerheide
  • Mens

Op mijn plek

Wie: Anita van Orsouw
Functie: dagcoördinator natuurbegraafplaats
Mooiste plek op Landgoed Mookerheide: de open plek tussen de Heidelaan en het Bomenpad

“Mijn eerste kennismaking met natuurbegraven was in 2012. Eén van de initiatiefnemers van Natuurbegraven Nederland vroeg me om te komen kijken op natuurbegraafplaats Heidepol. Uit nieuwsgierigheid ging ik even mee maar ik moest er niet aan denken om op een begraafplaats te werken. Eenmaal op Heidepol werd ik gegrepen door de prachtige omgeving en de rust van de natuur. Ik bleek het werk als informatiemedewerker geweldig te vinden, vooral het contact met belangstellenden en nabestaanden. Na vier jaar Heidepol ging ik in 2016 op natuurbegraafplaats Maashorst werken. Ook daar heb ik vele gesprekken gevoerd met geïnteresseerden, plekken uitgezocht met belangstellenden, en talloze uitvaarten begeleid.”

Eerste aanspreekpunt

“Inmiddels ben ik dagcoördinator op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide, een prachtig natuurgebied van Natuurmonumenten. Ik ben hier helemaal op mijn plek. Als eerste aanspreekpunt voor de vele belangstellenden aan de telefoon plan ik alle afspraken, sta uitvaartondernemers te woord en regel samen met hen een afscheid, organiseer de werkroosters voor het team en fungeer als vraagbaak. Ik begeleid ook nog regelmatig een uitvaart, dat blijft waardevol om te mogen doen.”

Sprookjesgevoel

“De mooiste plek op het landgoed vind ik de boskamer tussen de Heidelaan en het Bomenpad, vlakbij het Kruidenveld. Ik krijg daar echt een sprookjesgevoel van. Deze plek in het bos heeft iets magisch, noem het een kabouterplek of een elvenplek. Het biedt beschutting door de bomen maar heeft ook iets ruigs. Er komt op sommige plekken wat heide op, en her en der liggen boomstronken en losse takken waar dieren zich in kunnen verschuilen. De lichtinval hier is prachtig, vooral in de ochtend of aan het einde van dag. Ik fotografeer graag en ga regelmatig met mijn camera naar deze plek om foto’s te maken. Het is hier altijd betoverend.”