• Landgoed Mookerheide
  • Organisatie

Rob stelt zich voor

Hallo, mijn naam is Rob Rijkers en ik ben 35 jaar. Op de natuurbegraafplaats zie je me vooral buiten aan het werk, samen met Bart en Paul. Ik werk sinds een aantal jaren bij Natuurbegraven Nederland. Eerst als assistent natuurbeheerder op natuurbegraafplaats Maashorst en sinds de opening in 2019 op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide.

Als kind was ik altijd buiten en struinde ik het liefst door weilanden en bossen. Op de vraag ‘wat wil je later worden?’ in vriendenboekjes schreef ik toen al altijd ‘boswachter’ op. Ook kon ik me urenlang vermaken aan de rand van een sloot met een netje om stekelbaarzen en kikkervisjes te vangen en te bekijken. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Nog steeds ga ik in mijn vrije tijd het liefste vissen. Hengels in het water, hond naast me, telefoon uit; even geen prikkels en genieten van de rust en van de natuur. Veel meer heb ik niet nodig.

Na mijn middelbare school kwam ik via een omweg op de opleiding Bos- en Natuurbeheer terecht. Daar ging een wereld voor mij open. Ik had eerst andere groene opleidingen geprobeerd maar die gingen veel meer over de agrarische kant of over tuinieren. Nu leerde ik over bossen en wat er allemaal komt kijken bij het beheer van grote natuurgebieden. Dat paste veel beter bij me. Mijn collega Bart ken ik overigens nog van die opleiding want hij zat een jaar boven mij.

Toen ik solliciteerde bij Natuurbegraven Nederland twijfelde ik wel even of het werk wat voor mij zou zijn. Ik had een opleiding Bos- en Natuurbeheer gedaan, wat wist ik nou van begraven en rouw? Het leek me best moeilijk om met mensen om te gaan die verdriet hebben omdat ze net iemand verloren hebben. Het bleek minder lastig dan ik dacht, ik vind het zelfs fijn dat ik iets voor nabestaanden kan betekenen. Soms bedanken ze me omdat het natuurgraf mooi is dichtgemaakt, of omdat we het natuurgebied mooier maken. Het is heel dankbaar werk.

Hier op Landgoed Mookerheide komen ook veel wandelaars langs die geïnteresseerd zijn in wat ik doe. Ze stellen vragen over onze werkzaamheden of over bepaalde planten en dieren. Ik vind het heel leuk om daarover te vertellen. Even de schop aan de kant of de machine uit om een praatje te maken. Daar krijg ik ook alle ruimte voor.

Ik vind het mooi dat de natuurbegraafplaats deel uitmaakt van het grotere natuurgebied Landgoed Mookerheide en in verbinding staat met de natuurgebieden eromheen. Dit is een volwassen bos waar ontzettend veel soorten leven. Het is een jongensdroom die uitkomt dat ik voor dit gebied kan zorgen.