• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Paddenstoelentijd op Landgoed Mookerheide

Langzaam kleurt Landgoed Mookerheide geel, oranje, bruin en rood, en geurt het bos naar herfst. Het heeft veel geregend. De grond is nog redelijk warm in deze tijd van het jaar en het wordt al wat eerder donker. Een ideaal klimaat voor allerlei soorten paddenstoelen. Die schieten dan ook uit de grond, precies zoals het spreekwoord zegt.

Vaak zijn ze ’s ochtends nog niet te zien, maar later op de dag staan ze er ineens. Hoe kan dat zo snel? Dat heeft te maken met de manier waarop paddenstoelen groeien. Dat gaat niet zoals bij planten via celdeling, maar door ‘çelstrekking’. De cellen in een schimmel zuigen zich helemaal vol met het water dat in de herfst plotseling in overvloed beschikbaar is. Een jonge paddenstoel bestaat dus uit ongeveer evenveel cellen als een volgroeide, en kan razendsnel ontstaan.

De paddenstoelen groeien op de grond, tussen de vochtige bladeren en humus, maar ook op vermolmde boomstronken. De paddenstoel die wij zien is slechts een klein deel van een groter geheel. Het grootste deel van de schimmel bevindt zich buiten ons blikveld in de vorm van een netwerk van schimmeldraden. Het netwerk aan schimmeldraden krijgt bovengrondse uitlopers in de vorm van een paddenstoel. Of en wanneer die paddenstoel opkomt, is afhankelijk van de beschikbaarheid van voeding, water en de juiste temperatuur. Hij ontwikkelt zich als de omstandigheden goed zijn. En laat nou juist de herfst op al die vlakken het meest te bieden hebben voor schimmels.

Schimmels leven van organisch materiaal zoals takken, bladeren en naalden. Daardoor hebben ze ook een belangrijke rol in de natuur. Meer dan negentig procent van de afbraak van organische reststoffen gebeurt door schimmels. Zonder schimmels zou een bos in zijn eigen afval verstikt raken. Ook brengen schimmels dit materiaal weer terug in de voedselkringloop in het bos. Want er zijn allerlei dieren die paddenstoelen eten. Op Landgoed Mookerheide schieten deze herfstige dagen de paddenstoelen uit de grond. Kijk maar eens goed rond.