• Schoorsveld
  • Natuur
  • Organisatie

Op de natuurbegraafplaats Bijzonder natuurbeheer

Natuurbeheer op een natuurbegraafplaats, wat houdt dat eigenlijk in? Onze natuurbeheerders Amber en John hebben diverse werkzaamheden waar ze alle dagen druk mee zijn. We geven je graag een klein ‘kijkje in de keuken’!

Ook in de winter, als het koud is, gaan de werkzaamheden gewoon door. Zo is het riet gemaaid wat op het helofytenfilter staat. Hierdoor kan er vers riet ontspringen in het voorjaar. Het helofytenfilter zuivert het water op een natuurlijke manier. De rietplanten zorgen voor een goed leefklimaat en zuurstof in de grond voor bacteriën. De bacteriën kunnen zo de afvalstoffen uit water omzetten in voedingsstoffen voor zichzelf en voor de planten. John vertelt: “Een bijzonder systeem waarbij we gebruikmaken van de kracht van de natuur. Het gezuiverde water geeft vervolgens weer kracht aan de natuur op Schoorsveld.” Zo is de cirkel weer rond!

“Een van de taken waar we liever niet al te veel tijd aan besteden maar wat wel moet gebeuren.” Door de extreme weeromstandigheden is de oprijlaan regelmatig een knikkerbaan. Er gaat veel tijd in zitten om het pad te herstellen. “Een lastige klus want bij aanhoudende regen hardt de vulling niet goed uit. Weet dat we er mee bezig zijn!”, aldus John.

 

Bijzonder natuurbeheer

Natuurbeheer is niet alleen maar zorgen voor de natuur. Natuurbeheer op een natuurbegraafplaats betekent ook de verzorging van de graven. “We vinden het belangrijk om een natuurgraf met aandacht en zorg te maken. We gebruiken wat de natuur beschikbaar stelt en maken bijvoorbeeld een ‘bedje’ van gras”, vertelt Amber.

Kennis delen

In het voorjaar zijn er diverse nieuwe bomen geplant. Sommige bomen hebben een jasje gekregen van jute om ze te beschermen tegen zonnebrand. “We hebben eiken, beuken en esdoorns geplant. Ook zijn er soorten geplant die wat meer vogels en insecten aan zullen trekken zoals sporkehout, meidoorn en lijsterbes. Het zijn bomen die de biodiversiteit zullen bevorderen”, vertelt John.

“Het is ontzettend leuk om deelnemers aan activiteiten meer te leren over het natuurgebied en inspirerend om te zien hoe de natuur kan verwonderen”, vertelt Amber. “Het is ook belangrijk om te zien hoe een bezoeker het natuurgebied ervaart en ziet, hier kunnen we van leren.” Elke 2e van de maand kun je aansluiten bij een natuurwandeling waar vol enthousiasme wordt verteld over het natuurgebied. Weet jij bijvoorbeeld waar de naam Schoorsveld vandaan komt en welke dieren je hier tegenkomt?

Kom kennismaken met Schoorsveld. Iedere 2e dag van de maand wandel je met ons mee over de natuurbegraafplaats. Meld je hier aan.