• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Lente in zicht

De dagen lengen. ’s Morgens als ik wakker word, zingen de merels, de mussen en al hun gevederde vrienden vrolijk alsof het al volop lente is. Het wordt warmer, dat merken we ook aan de voorjaarsbloemen en aan de bloesem van de struiken. De wilgen krijgen hun donsknoppen en het zal dan ook niet lang meer duren voordat ze hun winterjasje uitdoen en de omgeving vullen met mooie gele bloemen.

Zelf herken ik de lente bij mijn thuiskantoor aan de mooie subtiele roze bloemetjes van de sierkers die voor ons kantoor staat. De eerste exemplaren verschijnen en het is prachtig om te volgen dat het er elke dag een beetje meer worden. Ik hou van de lente, dat is echt mijn seizoen. Die vrolijke bloempjes die na de winter tevoorschijn komen, die frisgroene blaadjes aan de bomen, het zonnetje dat lekker schijnt, maar nog niet zo warm is dat je niets meer kunt doen. Heerlijk. Ik wou dat ik de tijd ieder jaar in mei stop kon zetten.

Hierboven stond het al. Ik schrijf dit bericht vanaf mijn thuiskantoor. Helaas. Nog steeds hebben we te maken met de Covid-pandemie en zijn wij vanuit Natuurmonumenten verplicht om van thuis uit te werken. Goed hoor, want de besmettingen vanaf een werkvloer zijn relatief hoog. Ik ga alleen naar het werk als ik buiten iets moet doen en dan nog zeer beperkt. Maar mensen, hou vol. Er gloort licht aan het einde van de tunnel. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en daarmee krijgen we straks ook weer een beetje van het oude leven terug. Wij staan als boswachters dan ook te popelen om je weer mee te nemen op excursie of te laten genieten van de mooie concerten op het landgoed.

Maar dat er geen activiteiten georganiseerd worden, betekent niet dat er niets gebeurt op landgoed Mookerheide. Er zijn ontwikkelingen waar ik je graag even in meeneem. De bloemenpluktuin van Zelfgeplukt in de tuinen en kassen van het landgoed is een groot succes. Dat vinden wij natuurlijk geweldig. De oppervlakte voor bloemen is uitgebreid en daarom zullen er dit seizoen nog meer bloemen staan. Ook de vrijwilligers van Natuurmonumenten die groenten kweken, hebben nieuwe plantvakken. Deze zijn gemaakt aan weerszijden van de verdiepte tuin. Komende zomer kun je dus ook weer genieten van een mooi boeket en eerlijke groenten.

Verder zijn we aan het begin van het jaar begonnen met de restauratie van het jachtslot. Er staat een flinke steiger om het gebouw heen. Allereerst zijn we begonnen met het afbikken van de witte stuclaag. Dit is nodig omdat deze laag in het verleden verkeerd is aangebracht, waardoor het gebouw niet meer kan ademen en het vocht op de verkeerde plekken naar buiten komt, met alle gevolgen van dien. Ik heb een filmpje gemaakt om te laten zien hoe het afbikken in zijn werk gaat én wat er onder de witte stuclaag tevoorschijn komt. De eerste 60 jaar van het bestaan van het jachtslot was het slot versierd met maar liefst 35.000 kleine mozaïektegeltjes in jugenstilvormen. Deze gaan we weer in oude staat herstellen. Wat zal dat een prachtig gezicht opleveren! Ook heb ik nog een tweede vlog online gezet over de dakpannen. Deze zijn nu donker, maar toen het slot gebouwd werd, waren ze goudgeel. Ook dat komt terug. Het gehele jachtslot ondergaat dus een indrukwekkende metamorfose. Wil je de vlogs zien, kijk dan op onze website www.natuurmonumenten.nl/landgoed-Mookerheide. Scrol even naar beneden, dan zie je vanzelf de kop ‘bekijk hier de vlogs en blogs van Ellen’.

Een prachtig jachtslot, fleurige bloemen, frisse blaadjes en een lekker zonnetje. Ik wens je een hele fijne lente. Ga lekker wandelen of fietsen zodra het weer het toelaat. Het is heerlijk buiten!

Boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten