• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Landgoed Mookerheide viert de herfst

De favoriete kleur op Landgoed Mookerheide is herfst. Bomen kleuren goud en heide gloeit paars in de nazomerzon. Met een knapperend vuurtje in de kachel of in de haard van de vuurplaats is het goed toeven op Landgoed Mookerheide.

Bij de berkenbomen schieten rode vliegenzwammen als -inderdaad, paddenstoelen- uit de grond. Het herfstige natuurverschijnsel leeft in symbiose met de berken. De paddenstoelen voorzien de boom van de nodige mineralen en medicamenten terwijl de berk de zwammen van suikers voorziet. Een haarwortel van de boom treft een zwamdraad van de paddenstoel. Ze kunnen niet zonder elkaar, zoals wij mensen niet zonder  bomen en bossen kunnen. Wij ademen met de bomen; wat wij inademen ademt de boom uit. De natuur maakt zich in alle pracht op voor het volgende seizoen, en ademt in voor de stille winter die ons te wachten staat. Kom naar Landgoed Mookerheide en snuif de zachte herfstgeuren op. De ruststand waarin de bomen en struiken verkeren, laten je ervaren dat de natuur even pas op de plaats maakt en zich klaarstoomt voor de winter… het seizoen dat ons naar de lente doet verlangen.

De natuur verandert snel in de herfst. Wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen aan de lucht. In de herfst ontmoeten we tal van dieren, die relatief dichtbij durven komen. Denk maar aan de reeën of de vossen. Een veldmuisje verzamelt eikels voor de winter in zijn hol. En kijk eens omhoog! De vogeltrek naar het zuiden is al begonnen. Ganzen en eenden komen juist vanuit het noorden over om bij ons te overwinteren.

Ook een teken van de herfst zijn spinnenwebben. De dauwdruppeltjes die in het web blijven hangen, lijken wel pareltjes in de lucht. Vogelsoorten zoals spreeuwen verzamelen zich om gezamenlijk te gaan slapen. Door dicht tegen elkaar aan te slapen houden ze elkaar warm en veilig.

Ook ben je van harte welkom op Landgoed Mookerheide om tamme kastanjes te rapen. Natuurlijk ervaar je het najaar nog beter als je de tamme kastanje poft en proeft. De tamme kastanje herken je aan het harige omhulsel. Als je hem uit zijn hulsje haalt en een kruisje in de bovenkant kerft, voorkomt je het ploffen van de kastanjes in de oven.

Het najaar moet je ervaren en dat kan alleen door er middenin te gaan staan en toe te laten wat de natuur deze periode in te bieden heeft. Zien wat je voelt vanbinnen. Voelen met heel je hart. Laat de overweldigende geuren en kleuren over je heen komen. Met je snoet in de nazomerzon en je haren in de herfststorm. De favoriete kleur op Landgoed Mookerheide is herfst.