• Schoorsveld
  • Organisatie

Inzameling lege waxinelichtjes op Schoorsveld

Elke dag branden wij hier op Schoorsveld veel waxinelichtjes. De bakjes van de opgebrande waxinelichtjes verzamelen we voor een goed doel.

Hans Rijnders (60) uit Asten verzamelt plastic doppen, kroonkurken en waxinelichtbakjes. Allemaal voor het goede doel. Hans heeft jarenlang gewerkt, maar kwam na twee herseninfarcten thuis te zitten. Hij wilde iets doen waarmee hij anderen kan helpen en begon te sparen. Inmiddels is Hans er bijna zes jaar mee bezig. Hij krijgt hulp bij het uitsorteren van het materiaal dankzij kleinschalige dagbesteding. De plastic doppen worden opgehaald door een stichting die begeleidingshonden opleidt. De bakjes van de waxinelichtjes worden eerst ontdaan van het kaarsvet, dat hergebruikt wordt. Daarna gaan de bakjes naar een oud ijzerhandelaar, die ook de kroonkurken afneemt. Van de opbrengst van het ‘afval’ financiert Hans Rijnders diverse projecten welke ten goede komen aan ouderen en mensen met een beperking. De projecten zijn allemaal regionaal zodat Hans daadwerkelijk kan zien wat er met het geld gebeurt. Zo heeft men in Deurne een tovertafel kunnen aanschaffen. In Helmond is een leeftafel bezorgd en in Asten is voor een woonvoorziening een complete bestekset geleverd. Momenteel wordt er volop gespaard voor de aanschaf van een duofiets en de aanleg van een beleeftuin.

Wat heel klein is begonnen, is uitgegroeid tot een groot netwerk. Inmiddels verkoopt Hans ook eitjes, waarvan 4 cent per ei naar het goede doel gaat. Hans Rijnders heeft een honderdtal inleverpunten. Hij maakt zelf een rondje langs deze adressen. Dit sociale aspect is voor Hans belangrijk nadat zijn fulltime baan wegviel. Maar vooral gaat het om het doel om met bijna niets, zoals de doppen en de waxinelichtbakjes, veel mensen te helpen zonder om geld te hoeven vragen. Hoe mooi is dat?!