• Schoorsveld
  • Natuur

Het is blauw en zit vol verrassingen...

De ijsvogel. Het is qua kleurenpracht een van de opvallendste vogels van ons land. Met zijn knalblauwe kop, rug en vleugels en zijn oranje gekleurde borst steelt hij de show. Prachtig mooi om te zien. Wil jij ‘m ook zien? Kom naar Schoorsveld. Daar vliegt een ijsvogel bij het ven en hopelijk gaat -ie een keer broeden langs de beek even verderop; de plek waar we samen met Stichting Nieuwe Natuur vorig jaar een ijsvogelwand hebben aangelegd. IJsvogels zitten vaak op een tak boven het water te loeren naar een prooi in het water. Denk aan larven van libellen en kleine visjes. Met hoge snelheid duikt de vogel het water in, vangt vis met zijn snavel en vliegt zo het water weer uit. Terug op de tak slaat de ijsvogel de vis dood tegen de tak, om ‘m vervolgens soepel naar binnen te laten glijden. Bijzonder zijn de ogen en het knipvlies van de ijsvogel. Dit is een transparant vlies dat horizontaal over de ogen schuift. Om de ogen schoon of vochtig te maken, maar ook ter bescherming in het water. Waarschijnlijk heb je weleens een filmpje van een krokodil gezien, waarbij dit vlies voor de ogen schuift. Bij vogels werkt dit net zo. Door dit vlies kunnen de vogels onder water kijken, net zoals wij dat kunnen met een duikbril op.

De ogen van vogels zijn qua bouw vergelijkbaar met de ogen van mensen. Ook geldt: de ene vogel ziet wat beter dan de ander. Roofvogels zien heel scherp en kijken vaak met de ogen recht vooruit. Andere vogels, zoals hoeders, eenden en steltlopers hebben de ogen aan de zijkant. Zij zien vaak minder scherp, maar hebben een verfijnde tast in de snavel om eten te vinden. De ijsvogel heeft beide eigenschappen gecombineerd in één oog. Zo kan deze vogel goed focussen op zijn prooi én tegelijk om zich heen kijken of er gevaar dreigt.

Het meest bijzondere is dat de ijsvogel over de ogen een hele dunne laag rode olie kan aanbrengen. De rode kleur zorgt ervoor dat water minder schittert in de ogen, waardoor de vogel goed kan zien waar visjes zwemmen. Net zoals met een zonnebril.

Had je niet verwacht hè, van zo’n klein vogeltje. Kom gerust eens naar Schoorsveld om ijsvogels te spotten. Onze natuurbeheerders Rutger en John kunnen je er van alles over vertellen. Maar let op, ondanks zijn felle kleuren moet je goed opletten om de vogel te zien. Hij vliegt heel snel over het water of tuurt stil naar het water vanaf een tak of rietstengel. Dus als je langskomt, geef je ogen dan goed de kost!