• Landgoed Mookerheide
  • Mens

Even voorstellen: Mardt de Visser

“Misschien heb je me al buiten aan het werk gezien, misschien ben ik een nieuw gezicht voor je op de natuurbegraafplaats. Ik ben Mardt de Visser, 26 jaar en zit in het derde jaar van de studie bos- en natuurbeheer aan het Yuverta in Velp. Sinds oktober maak ik voor een jaar deel uit van het team.”

Cactussen en palmbomen

“Als kind woonde ik op Curaçao. Het was er fijn, maar ik miste wel de natuur. Op wat cactussen en palmbomen na was er weinig groen op het eiland. Ik keek uit naar de zomervakanties in Nederland, die we doorbrachten bij familie in Vlissingen. Als iedereen daar op het strand lag, trok ik naar de duinbossen zoals natuurgebied Oranjezon.”

Kleine keuken

“Na mijn middelbare school kwam ik naar Nederland. Ik ging naar de Zeevaartschool en volgde een studie Werktuigbouwkunde, maar die opleidingen pasten niet bij me. Uiteindelijk ben ik opgeleid tot kok, waarna ik aan het werk ging als chef-kok in een restaurant in Zeeland. Dat heb ik een aantal jaren gedaan. Ik vond het ontzettend leuk om te koken, maar miste het buiten zijn. Ik voelde me opgesloten in de kleine ruimte van de keuken.”

Heidegebied

“Nu volg ik de studie Natuurbeheer en ben ik in opleiding op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. Na stages in het duingebied en in de Biesbosch wilde ik een natuurgebied met heide leren kennen. Het viel me direct op hoe gevarieerd de natuur hier is en hoe soortenrijk de graslanden zijn. Door het kleinschalige natuurbeheer kun je snel natuurwinst behalen en zie je direct resultaat. Dat je het natuurgebied daarbij ook nog mooier maakt voor nabestaanden, maakt dit werk nog persoonlijker.”

Koken met de natuur

“Het lijkt me geweldig om ooit mijn liefde voor de natuur en het koken te combineren. Bijvoorbeeld in een pop-up seizoensrestaurant waarbij je kookt met wat je vindt in de natuur, zoals biefstukzwam en wild zwijn. Maar voorlopig zit ik hier goed op mijn plek en leer ik veel over het beheer van dit natuurgebied én over natuurbegraven.”