• Landgoed Mookerheide
  • Mens

Even voorstellen Anita

Als fervent skiër, gepassioneerd fotografe en avontuurlijke reiziger begeef ik me vaak en veel in de mooiste natuur. Soms wat verder van huis in de bergen of in warme oorden, en vaak dichtbij wanneer ik met mijn camera door de natuur struin. Als fotografe heb ik leren kijken naar de kleinste details in de natuur en wanneer ik op de ski’s sta, voel ik me klein in de overweldigende witte bergwereld. Steeds verbaast het me weer wat de natuur met me doet en voor me betekent!

Mijn eerste kennismaking met natuurbegraven was in 2012. Door één van de initiatiefnemers van Natuurbegraven Nederland werd ik gevraagd om mee te gaan kijken op natuurbegraafplaats Heidepol, waar ze een gastvrouw zochten. Destijds werkte ik als zzp’er en dacht ik: Ik ga zeker even mee om te kijken, maar werken op een begraafplaats, daar moet ik eerlijk gezegd niet aan denken! Eenmaal op Heidepol werd ik gegrepen door de prachtige omgeving en de rust van de natuur. Wat een cadeau om op zo’n plek te mogen werken! Al snel was ik thuis in de werkzaamheden en toen al bleek voor mij het contact met belangstellenden en nabestaanden heel waardevol. Bijdragen aan een wezenlijke beslissing om voor een laatste rustplaats in de natuur te kiezen of je geliefde in de natuur te begraven en mensen te helpen bij het organiseren van een mooi en passend afscheid, dat is héél dankbaar en mooi werk. Mijn roots liggen in de reiswereld; hoe mooi om te kunnen bijdragen aan een laatste bestemming.

Natuurbegraven Nederland groeide verder en zo werd in 2016 onder andere natuurbegraafplaats Maashorst geopend. Ik vervolgde mijn reis en werkzaamheden als informatiemedewerker op deze nieuwe Brabantse locatie en kon mijn ervaring van Heidepol delen met nieuwe collega’s.

Inmiddels ben ik doorgegroeid naar de functie van dagcoördinator op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide, een prachtig gebied van Natuurmonumenten in het noordelijkste puntje van Limburg. In deze functie voel ik me als een vis in het water: ik ben eerste aanspreekpunt voor vele belangstellenden aan de telefoon, sta uitvaartondernemers te woord en plan samen met hen een afscheid, organiseer de werkroosters voor het team, en functioneer als vraagbaak voor van alles en nog wat, heerlijk! Als spin in het web zullen we maar zeggen, nog steeds met veel menselijk contact en in een unieke omgeving met een rijke historie.

Ik ben een gelukkig mens, dankbaar dat ik dagelijks binnen dit team in deze omgeving mag werken, samen met mijn collega’s Karin, Willeke, Roelien, Yvon, Marieke, Lou, Bart, Rob en Paul.

In de natuur vind ik rust en geniet ik in alle jaargetijden van de kleuren en geuren. Als medewerkster van het eerste uur ervaar ik nog steeds dat ik als mens groei omdat ik van betekenis kan zijn voor anderen, dit voelt als rijkdom voor de ziel. Getuige zijn van vrije keuzes van mensen in de stilte van de natuur, dat doet ertoe.

Welkom op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide!

Anita