• Schoorsveld

Een lezing van Riet Fiddelaers-Jaspers Hoe overleef je een ingrijpende levenservaring?

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze activiteit. Bekijk hier al onze andere activiteiten en meld je aan.

Donderdag 23 september, vanaf 19.00u (ontvangst), vertelt Riet Fiddelaers-Jaspers over het leven van Edith Eva Eger, de ballerina van Auschwitz, het overleven na haar bevrijding, haar boeken en combineert dat met informatie hoe een traumatische ervaring blijft doorwerken, ook als de situatie voorbij is.

Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers is verlies-en traumadeskundige. Ze schreef tientallen boeken over deze thema’s, is een begeesterd inleider en heeft een eigen praktijk waar ze vooral met professionals werkt. Haar laatste boek is ‘Natriltijd terugbuigen na de storm’ (najaar 2020) is in de coronatijd een bestseller geworden.

Edith Eger was in 1944 zestien jaar oud toen ze met haar familie uit het Hongaarse Kassa naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders moesten direct naar de gaskamer en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar sterke geest hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nauwelijks nog in leven toen het kamp werd bevrijd. In een voor haar vreemd land (Amerika) moest ze daarna haar leven weer opbouwen. Ze sprak de taal niet, had een gezin met jonge kinderen en ging op latere leeftijd alsnog studeren. Inmiddels is ze al jaren klinisch psycholoog die nog steeds praktijk houdt. Pas op haar 90e besloot Edith haar verhaal op papier te zetten. ‘Auschwitz gaf mij de kans om anderen de weg te wijzen,’ zegt Edith in haar boek. De keuze is het wegkijken of juist het aankijken van trauma’s. Soms zijn deze ervaringen te gruwelijk en zijn mensen bang voor de emoties die ermee gepaard gaan. Het onder ogen zien van je trauma is volgens Edith helend. Ze ging in 1980 terug naar Auschwitz: ‘De pijn verdwijnt niet door ervoor weg te lopen.’

Riet ontmoette Edith in 2019 toen ze een Masterclass kwam geven, georganiseerd door het Expertisecentrum Omgaan met Verlies (Heeze) in samenwerking met de School voor Transitie. Riet was vier dagen in haar gezelschap en bezocht met haar samen het Anne Frankhuis en een dansvoorstelling in het Koninklijk Theater Carré, geïnspireerd op haar boek. Riet: ‘Het waren bijzondere dagen die ik met anderen wil delen. Graag wil ik haar ervaring, inspiratie en motivatie om te overleven overbrengen: Edith heeft immers recht van spreken.’ In het najaar van 2020 verscheen haar tweede boek Het geschenk. Inmiddels is ze (bijna) 94 jaar oud.

We ontvangen je graag vanaf 19.00u, de lezing zal starten om 19.30u tot 21.30u. Aanmelden kan via contact@schoorsveld.nl of via 040-3032300.