• Landgoed Mookerheide
  • Mens

Bart Op mijn plek

Wie: Bart Bulkens
Functie: natuurbeheerder natuurbegraafplaats
Mooiste plek op Landgoed Mookerheide: het Bremveld

Wanneer je over natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide wandelt, is de kans groot dat je natuurbeheerder Bart tegenkomt. Samen met zijn collega Rob is hij dagelijks in het gebied te vinden. Ze dragen zorg voor de natuur en voor de natuurgraven.

Boswachter

“Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met de natuur te maken heeft en wilde ik boswachter worden. Tijdens mijn opleiding bos- en natuurbeheer had ik nooit gedacht dat ik op een begraafplaats aan de slag zou gaan, maar de combinatie van natuurbeheer en begraven past goed bij mij. Na mijn studie heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt op begraafpark Heilig Landstichting, en daarna op natuurbegraafplaats Maashorst.”

Contact met nabestaanden

“Toen ik in 2019 de kans kreeg om op Landgoed Mookerheide aan de slag te gaan, hoefde ik niet lang na te denken. Dit is een schitterend natuurgebied met gevarieerde landschappen. Doordat we een relatief klein natuurgebied van 55 hectare beheren, kennen we elke vierkante meter. Met ons kleinschalige en gestuurde beheer kunnen we veel natuurwinst behalen. Als ik een zeldzame vogel of kever in ons natuurgebied tegenkom, geeft dat een goed gevoel. Maar het mooiste is misschien wel dat je echt wat kunt betekenen voor mensen. Het contact met nabestaanden geeft het werk een extra dimensie. Gewoon even een praatje of een vraag over de natuur; je bouwt een band op met mensen.”

Contouren van de takken

“Ik heb meerdere favoriete plekken, maar vind het bremveld erg mooi, vooral bij de rij oude eiken. Daar schijnt ’s ochtends prachtig het licht doorheen. Door de natuur actief te beheren en te ontwikkelen keren verschillende oorspronkelijke planten en dieren terug en zien we nieuwe soorten. Dat is geweldig. Elk seizoen is hier anders. Veel mensen hebben een voorkeur voor de lente of de herfst, maar ook de winter heeft zijn charme. Als de bladeren van de bomen zijn kun je heel mooi de contouren van de takken zien.”