• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Lente op Landgoed Mookerheide

De lucht boven Landgoed Mookerheide kleurt helderblauw, kruiden en grassen komen tot bloei en vogels zingen er lustig op los. Bomen en struiken vormen een explosie van groen. De brem staat in volle bloei en een vuurvlinder vliegt van bloem naar bloem. De roffel van de specht weerklinkt door het dal van de stuwwal. Elk jaar als de dagen weer wat langer worden, kijk ik uit naar de zwaluw. Hij kondigt namelijk de lente aan! Met een prachtig voorjaar achter ons, vraag ik me af wie er eerst was, de lente of de zwaluw.

Begin mei, na een tocht van 7.000 km verschijnen de zwaluwen aan de hemel. De gierzwaluw is een trekvogel en keert terug van zijn winterverblijf in Afrika. Als eerste komen de mannetjes aan die al eerder gebroed hebben op Landgoed Mookerheide. Ze zoeken hun nest van vorig jaar op als dat er nog is. Feilloos vliegen ze ernaartoe.

De gierzwaluw kan in een duikvlucht snelheden halen van meer dan 200 kilometer per uur. Wat een held! Hij slaapt zelfs in de lucht. De zwaluw komt alleen op de grond om te broeden. Het liefst bouwt hij zijn nest onder een dakgoot. De zwaluw is een kolonievogel die graag in een grote groep leeft.

Enkele dagen nadat de mannetjes zijn teruggekeerd uit de tropen, komen ook de vrouwtjes aan. Dan wordt het nest opgeknapt met haren, sprietjes, zaadpluis en veertjes. Het geheel wordt met speeksel aan elkaar gekleefd tot een klein kommetje. Rond de derde week van mei legt het vrouwtje twee of drie witte eitjes, die beurtelings door het mannetje en het vrouwtje worden bebroed. Half juni zien de eerste kleine zwaluwtjes het levenslicht. Als je een bezoek brengt aan het informatiecentrum, dan zul je de kleintjes wellicht horen piepen!