• Landgoed Mookerheide
  • Mens

Landgoed Mookerheide & ik

Sommige mensen hebben een speciale band met Landgoed Mookerheide. We laten hen aan het woord in de rubriek Landgoed Mookerheide & ik. Natuurbegraafplaats medewerker Paul van Schijndel kwam vanuit Driestroom mee met Bosgroep De Vennen en wilde niet meer weg. Paul is enorm enthousiast over zijn werk op de natuurbegraafplaats. Hij helpt natuurbeheerders Bart en Rob met allerhande werkzaamheden zoals maaien, zaaien, planten en zagen. In het voorjaar van 2020 kwam hij voor het eerst mee met Bosgroep De Vennen, onderdeel van maatschappelijke organisatie Driestroom.

Mijn plek

In de bossen bij Overasselt, onder Nijmegen, staan twee kapschuren waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is de thuisbasis van Bosgroep De Vennen. Iedere werkdag gaan de medewerkers samen met hun begeleiders van Driestroom aan de slag op de werf of in de omringende natuurgebieden. Elke donderdagochtend helpen zij een handje mee op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide.

“Ik kwam hier voor het eerst met de Bosgroep en voelde ‘dit is mijn plek’. Het glooiende landschap, de bossen en open velden; ik vind het schitterend.” Paul vroeg aan zijn begeleider of hij vaker op de natuurbegraafplaats mocht werken en kon enkele dagen per week bij de twee natuurbeheerders aan de slag.

Natuurmens

“Ik woon op mezelf en heb weinig begeleiding nodig, maar ben gevoelig voor prikkels en kan soms moeilijk dingen onthouden. Hier word ik rustig en kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik vind het fijn om fysiek werk te doen; bomen planten, paden harken, houtwallen bouwen. Aan het einde van de dag is mijn lichaam moe, maar ga ik voldaan en met frisse energie naar huis. Ik voel me gezien door het team van de natuurbegraafplaats. Ze accepteren me zoals ik ben en laten me in mijn waarde. Ik was altijd al een natuurmens, dat heb ik van mijn vader meegekregen, maar hier is dat nog meer versterkt. Als ik ’s ochtends op de fiets aankom, ben ik vaak de eerste. Dan hoor ik de vogels fluiten of zie ik twee haasjes over de parkeerplaats wegspringen. Dat is toch geweldig?”