• Schoorsveld
  • Natuur

Kevers, kevers, kevers op Schoorsveld

Vlinders en libellen; mensen vinden ze prachtig. Maar kevers, kevers zijn een beetje eng en daarmee het ondergeschoven kindje van de insectenwereld. Behalve dan het lieveheersbeestje met al haar mooie stippen. Menig tuinliefhebber is blij met het lieveheersbeestje. De larve ervan is namelijk een veelvraat van bladluizen. Het beestje verorbert tot wel vijfentwintig luizen per dag.

Kevers zijn er in verschillende soorten en vooral kleuren; kevers met stippen, kevers met strepen, kevers die blinken. Een glanzend voorbeeld hiervan is het blauw muntgoudhaantje met zijn opvallende en prachtig glanzende blauwe kleur; wat kleur betreft een beetje de ijsvogel onder de kevers. Munttheeliefhebbers zijn echter minder enthousiast. Binnen de kortste keren vreten de larven alle muntplanten in je tuin kaal. Jammer genoeg vinden vogels de kevers niet lekker, waarschijnlijk vanwege het harde schild. Dit schild heeft nog een voordeel: het beschermt ook de onderliggende vleugels van de kever. Maar het maakt tevens dat ze niet de meest elegante vliegers zijn.

Topper onder de kevers qua lompe vliegers is toch wel de meikever of zijn nichtje de junikever. Als een oude brommer vliegen ze door de lucht. Het opstijgen en landen gaat gepaard met enige onbeholpenheid. Gelukkig landen ze veelal op de grond, daar kruipen ze verder. De haakjes aan hun poten helpen hen ook om zich tijdens de landing makkelijk ergens aan vast te klampen. Doordat de kevers enige opstarttijd nodig hebben om weg te vliegen, laten ze zich makkelijk vangen. Vroeger kwamen de meikevers veel talrijker voor dan nu. De huidige wijze van landbouw, maar ook de strakke gazonnetjes in onze tuinen, zorgen voor een achteruitgang van deze prachtige en grote kevers. Meikevers die aan de bovenkant witter waren, werden bakkers genoemd. De anderen: mulders (molenaren). Met een beetje fantasie lijkt de meikever wel wat meel op zijn rug te hebben.