Menu

Een natuurbegrafenis op Huis ter Heide

Een afscheid in de natuur is mogelijk voor iedereen die een plek heeft op natuurbegraafplaats Huis ter Heide. Een natuurgraf kiezen en reserveren kan al bij leven. Nabestaanden kunnen ook na het overlijden en enkele dagen voor de uitvaart een natuurgraf vastleggen.

Neem bij een overlijden contact met ons op om de uitvaart te melden en in te plannen. Ook kunnen we een afspraak maken met de nabestaanden om samen een mooie plek in de natuur te kiezen. Een medewerker van onze natuurbegraafplaats zal de naasten hierbij begeleiden. We nemen hier alle tijd voor, houd rekening met ongeveer 1,5 uur á 2 uur.

De natuurbegrafenis – hoe werkt het

Na de afscheidsceremonie (hier of elders) wordt de overledene begraven op de uitgekozen plek in de natuur. De gang naar het natuurgraf is te voet. De nabestaanden kunnen de overledene zelf met de loopkoets naar het natuurgraf begeleiden.

De natuurbeheerders van de natuurbegraafplaats zorgen dat het natuurgraf is geopend. De naasten kunnen hun dierbare zelf laten dalen met drie touwen. Dit is ook mogelijk met een mechanische lift. Nadat iedereen afscheid heeft genomen, sluiten wij het natuurgraf korte tijd daarna. De familie mag dat ook zelf doen. Geef dit dan vooraf aan ons door, dan zorgen we dat het zand om mee te sluiten dicht bij het natuurgraf ligt.

Je bent welkom

We nodigen je graag uit om nader kennis te komen maken met Natuurbegraafplaats Huis ter Heide. Je bent altijd welkom voor een kop koffie, een rondleiding of een gesprek over de mogelijkheden.

Informatie voorafgaand aan de uitvaart

In alles wat we doen houden we zo veel mogelijk rekening met de natuur. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren en belasten vragen we nabestaanden dat ook te doen.

  • De kist, mand of wade mag alleen van natuurlijk afbreekbare materialen zijn;
  • Dit geldt ook voor de kleding. Denk hierbij aan wol, linnen, katoen of zijde. We vragen om de bril en sieraden af te doen en bij voorkeur ook de schoenen. Een pacemaker, pijnkastje of afneembare prothese vragen we te verwijderen.
  • Een lichte balseming van het lichaam (thanatopraxie) is toegestaan.
  • Bij de begrafenis mogen de rouwstukken of -bloemen op het natuurgraf worden gelegd. Bij voorkeur van natuurlijke en biologische materialen om de natuur en de dieren die op Huis ter Heide leven te beschermen.

Natuurbegraven Nederland en Loop Biotech

Begraven in de natuur op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland is alleen mogelijk in materialen die door de natuur worden afgebroken. Door de handen ineen te slaan met Loop Biotech is er nu een nog duurzamere manier van begraven in de natuur mogelijk. Met de mogelijkheid om te kiezen voor een natuurgraf met een Loop kist of Loop urn werken we samen aan een gezonde bodem, waar een sterke natuur mee begint.

Ben je benieuwd naar hoe het verder in zijn werk gaat, wat dit voor jou als uitvaartondernemer betekent en welke mogelijkheden er zijn? Lees dan hier het antwoord op de meest gestelde vragen.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten