• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Gefladder

Het wordt steeds kouder. Het roodborstje voor het raam van mijn thuiskantoor is samen met de koolmees, de pimpelmees, heggemus, vink, merel, Turkse tortel en massa’s huismussen druk doende met mijn voedertafel. Al voordat wij merken dat het kouder wordt, gaan dieren in de winterstand. Ze leggen voorraden aan of gaan hamsteren. Ik ben blij met mijn voedertafel als uitzicht; heerlijk dat gefladder van die vogels om me heen. Soms wordt de vogelrust verstoord door, zoals wij hem noemen, onze kantooreekhoorn. Hij slaat walnoten in als wintervoorraad. De eerste scheuten van de nieuwe walnotenbomen verschijnen al boven de grond.

Als boswachter bij Natuurmonumenten geniet ik volop van de natuur in ieder jaargetijde. Het meest houd ik van de lente, maar de winter vind ik ook erg prettig. Dieren laten zich veel beter zien, zoals op de voedertafel. Ik kan daar uren naar kijken. In de winter komt de natuur tot rust. Ook wij mensen komen tot rust. We genieten ’s avonds omringd door lampjes van elkaar, doen een spelletje of lezen een boek. Niks moet meer, alles mag. De thermometer klimt niet meer zo hoog. In beweging zijn is dus heerlijk. Lekker warm aangekleed een wandeling maken door de natuur en genieten van de zonnestralen. Een heerlijke frisse neus halen!

Als je buiten bent, kijk dan ook eens goed om je heen. Als het gevroren heeft, zit er om ieder blad een mooi wit randje. Bekijk dat eens van dichtbij, het lijken wel kleine haartjes. Over haartjes gesproken; het mooiste dat ik ooit in de winter gezien heb is ijshaar. Dat is een wollige ijsstructuur op dood hout. Echt zo prachtig, ongelooflijk dat de natuur in staat is zulke kunstwerkjes te maken.

De natuur is niet alleen maar ‘zacht’ en ‘lief’, maar kan ook hard zijn. Het is indrukwekkend hoe dieren ook onder barre omstandigheden kunnen leven en voedsel weten te vinden. Je kunt dit tafereel van dichtbij aanschouwen bij de grote grazers, de runderen die in ons natuurgebied de Mookerheide lopen. De oudere dieren van de kudde hebben een uitstekend geheugen en weten op basis van ervaring zelfs onder een dikke laag sneeuw aan voedsel te komen. De Schotse hooglander is een runderras dat juist is uitgekozen omdat het zo goed tegen winterse omstandigheden bestand is. Daarom kunnen ze jaarrond buiten in de natuur zijn. Hagedissen en slangen pakken het anders aan, die duiken weg in een hol onder de grond. Zodra de lente aanbreekt en de zon gaat schijnen, komen ze weer tevoorschijn.

In de winter vallen de bomen pas echt goed op. In andere seizoenen ontnemen bladeren het zicht op de markante takstructuren. Nu tonen (oude) bomen echter hun ware gedaante. Fraaie bomen zijn er genoeg, zeker op ons prachtige Landgoed Mookerheide. Zoals de oude beuken en eiken die in een groepje bij elkaar staan en zo boeketten in het landschap vormen. Ga ondanks dat het koud is, even op een bankje zitten en kijk eens om je heen. Er valt zoveel te ontdekken, juist in de winter!

Natuurmonumenten en natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide hebben voor het nieuwe jaar allerlei plannen tot samenwerking. Excursies voor nabestaanden organiseren over de natuur op het landgoed bijvoorbeeld. Wij vinden het erg fijn om iedereen die zich verbonden voelt met het landgoed te vertellen over al het moois in dit prachtige natuurgebied. Wij nodigen iedereen dan ook uit om deel te nemen aan een van deze excursies met de boswachter. Zodra er weer excursies gegeven mogen worden, zijn deze te boeken via onze website natuurmonumenten.nl/landgoed-mookerheide. Vanuit hier kun je doorklikken naar agenda.

Deze tijden van corona zijn voor iedereen zwaar. We zitten veel thuis, denken na, zien weinig andere mensen. Wie had een jaar geleden gedacht dat videobellen zo populair zou worden? Deze kerstdagen en de wintermaanden zullen anders zijn dan andere jaren. Ben bij elkaar, niet alleen in gedachten, maar bel elkaar eens wat vaker; daar wordt toch iedereen blij van? En ook al moeten we allemaal zoveel mogelijk thuis werken; flaneren in het bos en de natuur tot je nemen is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gesteldheid! Na een wandeling ga je gelukkiger naar huis. Juist in deze tijd waarin we zo weinig mogen, genieten we extra van de natuur. En in de natuurgebieden van Natuurmonumenten ben je dan ook zeer welkom. Zou je ons willen helpen deze natuur mooi te houden? Dit kan door lid te worden van onze vereniging. Wij zouden dat geweldig vinden. Via nm.nl/leden/nbr komt je lidmaatschap rechtstreeks in het Rijk van Nijmegen terecht. Wil je liever een eenmalige donatie doen, dan kan dat uiteraard ook en wel via nm.nl/donatie/nbr. De natuur in het Rijk van Nijmegen is je heel dankbaar. En een wandeltip: de Twee Schansenroute die start bij het jachtslot is ieder seizoen erg mooi en gevarieerd. Je vindt de route op www.natuurmonumenten.nl/landgoed-mookerheide. Vanuit hier kun je doorklikken naar routes.

Als ik weer uit het raam kijk, zijn de tuinvogels nog steeds onophoudelijk bezig. Een beetje natuur dichtbij huis, dat maakt mij gelukkig. Pas de komende tijd goed op jezelf en vooral op elkaar. En het roodborstje, met zijn knaloranje borst, kijkt naar binnen. Het voer is bijna op, tijd om aan te vullen.

Ellen Luijks