• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

De winter staat voor de deur

Een nieuw gezicht bij Natuurmonumenten: boswachter Lieke de Grunt stelt zich voor. Ze kijkt uit naar de winter en verheugt zich op sterren en sneeuw.

“Hallo, ik ben Lieke de Grunt, 25 jaar en woonachtig in Middelaar. Sinds kort werk ik als boswachter communicatie en beleven voor Natuurmonumenten. Dit doe ik samen met Ellen Luijks. Ik ben hier opgegroeid en heb veel tijd van mijn jeugd doorgebracht in de bossen van het Rijk van Nijmegen. Dat maakt het des te leuker om er nu ook in te kunnen werken. Wie weet komen we elkaar een keer tegen in het bos!”

Brrr, het wordt winter! Alle bladeren zijn gevallen, verschillende dieren zijn in winterslaap en in wintervacht. Vogels uit koudere landen die hier komen overwinteren zijn gearriveerd en andere vogels zijn naar warmere oorden gevlogen. Kortom, de natuur is klaar voor de winter.

De verschillen in de natuur zijn prachtig zichtbaar en kenmerkend per seizoen. Bomen zijn hiervoor een goede indicatie. In de lente krijgen de bomen knoppen, in de zomer komen deze knoppen uit en veranderen ze in bladeren. Gedurende de zomer verandert de kleur groen; van helgroen in het begin naar donkergroen aan het einde van de zomer. In de herfst kleuren de bladeren geel, rood en oranje. Aan het einde van de herfst vallen de gekleurde bladeren en staat de winter voor de deur. Een herhalend proces dat al dagen, maanden, jaren, eeuwen gebeurt.

De bomen zijn inmiddels hun bladeren verloren, het weer wordt guurder en de temperatuur zakt. Voor veel mensen is dit een sombere tijd. De hoeveelheid zonuren is afgenomen. Het wordt eerder donker en later licht, waardoor de dagen korter lijken. Gelukkig is de natuur wel toegankelijk op elk moment van het jaar, waardoor je altijd kunt genieten van de wonderen der wereld. Ondanks dat het een donkere tijd kan zijn, biedt het ook mogelijkheden. Zoals het kijken naar de sterren. Rij naar een donkere plek waar weinig verlichting is, dan zie je meeste sterren.

Bij de winter hoort ook sneeuw. Hopelijk dat we daar dit jaar van kunnen genieten. Dan verandert het bos in een magische plek. Een witte wereld met een blauwe lucht en een stralende zon, dat is mijn mooiste herinnering aan de winter. Nog mooier is het als je kunt lopen over een pad waar alleen bosdieren zijn geweest, waardoor je de sporen goed kunt volgen. Met het knarsende geluid onder je, als je door de sneeuw loopt. Heerlijk, echt genieten!

Geniet van een prachtige winter, met hopelijk een keer sneeuw zodat we kunnen genieten van een witte wereld. Kijk aan het einde van de winter een keer omhoog om te zien welke bomen er als eerste knoppen krijgen, want dan…. dan staat de lente voor de deur. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een prachtig nieuwjaar! Met mooie herinneringen om te maken, met een lach en soms een traan.

Boswachter Lieke