• Landgoed Mookerheide
  • Mens
  • Natuur

Natuurmonumenten boswachter Ellen Luijks Als God in Frankrijk

Het is meteen aan het begin van de zomer al prachtig weer. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen maken veel mensen vakantieplannen, toch maar naar Spanje, Frankrijk of wellicht nog verder weg. Heerlijk, daar is het nog warmer dan hier. Het schijnt andere warmte te zijn, zeggen ze.

Voor mij hoeft het niet. Boven de 25 graden ben ik er wel klaar mee, of ik nu hier of in een ander land zit. Je kunt je kleine teen nog niet bewegen of het zweet gutst al over je rug. Als fervent wandelaar zit ik dan ook aardig stil. Het thuiswerken heeft zich van het bureau op kantoor verplaatst naar de tuintafel in de tuin. Ik beweeg door de dag heen met tuintafel, verlengsnoer en tuinstoel van links naar rechts over het terras met de schaduw mee. Ook als zonaanbidster ben ik compleet ongeschikt. Ik begrijp dan ook oprecht niet dat er mensen zijn die zeggen: “Heerlijk, het wordt 35 graden”.

Pluktuin Zelfgeplukt is weer open. Met heel veel bloemen. Mooi om te zien hoe Doris, de eigenaresse, hier iedere keer weer voor elkaar krijgt om de mooiste bloemen te laten groeien. Sommige mensen gaan weg met een prachtig veldboeket, anderen zie ik vertrekken na nauwkeurig uitzoekwerk van bepaalde kleuren bloemen met een boeket dat op menige bruiloft niet zou misstaan.

Sinds deze maand staan bij de historische kassen naast het Kruidenveld de foodtrucks van De Tuin. Je kan er lunchen of koffie drinken met wat lekkers erbij. Het warme weer heeft toch nog een voordeel: ijsjestijd! Dus ook daar is aan gedacht met écht Italiaans ijs. Dubbel genieten dus, zowel op het terras voor de tuin als van de bloemen in de tuin.

Als ik dan zo rondloop tussen alle bloemen in de tuin, dan kijk ik rond en zie ik hommels en vlinders vliegen en al die blije mensen bezig met de vrolijk gekleurde bloemen. Dan kijk ik naar de helderblauwe lucht en de fruitmuur met tropische vruchten. Als je dan met een Italiaanse ijsje van deze tuin geniet, dan hoef je toch niet meer ver op vakantie? Dan waan je je hier in eigen land als God in Frankrijk.