Menu

Zielsverwantschap

Jan en Jeannette kennen elkaar vanaf 1997. Ze hebben elkaar in de kerk leren kennen. Al snel hadden ze elkaar echt gevonden. “Je hebt een soort zielsverwantschap met iemand”, zegt Jeannette. “Maar je opvattingen en principes moeten ook overeenstemmen”, zegt Jan. Ze merken al snel dat dat klopte. In 2001 zijn ze getrouwd. Dit bijzondere echtpaar vertelt openhartig over hun eigen wijze van leven en over hun verbinding met natuurbegraafplaats Heidepol.

“Maar eerst wil ik jullie een compliment geven”, zegt Jeannette. “Toen wij onze plek gingen uitzoeken vond ik de ontvangst op Heidepol zo vriendelijk. Het maakte dat je over je eigen einde makkelijker kon praten. Zo open.”

Ter aarde bestellen

Toen Jeannette Jan leerde kennen kwam er rust. En ondanks het leeftijdsverschil misgunde niemand hen het geluk. Ook de zonen van Jeannette hadden begrip voor haar keuze. En de kleinkinderen van Jeannette noemen Jan gewoon Opa Jan. “Opa Jan, je bent al zo oud en je loopt helemaal niet met een stok.”

Jan heeft al van veel mensen afscheid moeten nemen. Dan ga je toch meer nadenken over het einde. Cremeren vond Jan te abrupt. En het ‘ter aarde bestellen’ vindt hij zo’n mooie term. “Dat je aan de aarde wordt toevertrouwd en eeuwige rust hebt spreekt me erg aan. En zo kwamen we tot de keuze voor natuurbegraafplaats Heidepol. Het past helemaal in ons denken en gevoel.”

Verbonden met de natuur

Jan verbindt zich graag aan het gebied waar hij woont en duikt in de archieven naar de geschiedenis van een landschap. Toen Jan en Jeannette op Heidepol hoorden van de karrensporen en de glooiing van het landschap ging Jan op onderzoek uit en ontdekte dat Heidepol precies in de grootste ijssmeltwaterwaaier van Nederland ligt die zo’n 130.000 jaren geleden is ontstaan.

Met de blik naar het oosten

Jan en Jeannette hebben twee plekken naast elkaar uitgekozen. “En dan vanuit je eigen plek dicht tegen elkaar aanliggen, net zoals in bed”, zegt Jeannette. “Maar wel met de blik op het oosten gericht”, zegt Jan. Dat heeft voor hem een symbolische betekenis. Volgens de christelijke leer zal de wederkomst van Christus uit het oosten plaatsvinden maar ook in de Keltische en Germaanse godsdiensten is het oosten de plek van de zon en licht. “Die symboliek van het licht speelt een grote rol in ons leven.”

Soms gaan ze naar Heidepol toe. Even wandelen. En nu alles geregeld is kunnen ze het laten rusten en genieten van de dag en van elkaar, want zoals Jeanette zegt: “We vieren het leven nog!”

 

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten