Landgoed Mookerheide

Wist je dat... de vos solitair jaagt

De vos jaagt solitair. Meestal ’s nachts en bij schemering. Vossen zijn opportunisten; ze eten bijna alles. Het dier kan hard rennen, tot wel zestig kilometer per uur. De vos eet ook vruchten en bessen, dus ik vermoed dat hij af en toe naar de landgoedburen gaat en dan langs de tuinmuur van de kassen loopt. Deze bijzondere dieren begraven vaak hun voedsel en zijn zeer succesvol in het terugvinden daarvan. De vos leeft in een groep van zo’n zes dieren. Zijn territorium kan tot 12 km bedragen. Wist je dat een vos tenminste 28 verschillende geluiden kan voortbrengen en ook een aantal houdingen kent om mee te communiceren? Vossen leven in een hol dat door hen zelf is gegraven of door een konijn of een das. Een groot hol met meerdere ingangen wordt een burcht genoemd.

Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol. Vossen zijn vaak monogaam. De eerste twee tot drie weken zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. De vader en de helpers brengen de eerste dagen voedsel voor de moeder. Nadat de jongen gespeend zijn, helpt ook moedervos mee.