• Huis ter Heide
  • Natuur

Natuurbeheerder Jeanette vertelt over nieuwe aanplant

Vraag je aan natuurbeheerder Jeanette hoe de natuur er op dit moment voor staat en wat we de komende tijd kunnen verwachten dan kan ze daar eindeloos over praten. Ze neemt jullie kort mee in de ontwikkelingen vanaf afgelopen winter.

Herstel

Na een heftige ingreep tijdens de winter van 2021 heeft de natuur zich wonderbaarlijk snel hersteld. Inmiddels staat de volgende winter weer voor de deur. De paddenstoelen komen niet zoveel meer voor en de meeste bladeren zijn inmiddels gevallen.

Het najaar en de winter zijn, mits de vorst niet in de grond zit, bij uitstek het plantseizoen. In het najaar komen de planten en bomen weer tot rust. De bladeren vallen of de planten sterven bovengronds af. Deze rust betekent dat de planten minder voeding en water nodig hebben. Daarnaast valt er in de winter meer neerslag en staat de zon lager, waardoor de verdamping minder groot is. De bodem is hierdoor bijna altijd vochtig wat de aangroei ten goede komt.

Nieuwe aanplant

Een ander belangrijk voordeel in het najaar is de relatief warme bodem. De wortels kunnen zich nog even ontwikkelen, terwijl de bodem door de winter heen verder afkoelt en het bovengrondse deel niet veel van de wortels vraagt. Vanaf februari vormen planten al nieuwe wortels, dit komt van pas in het voorjaar wanneer de dagen warmer en vaak ook droger worden. Zo staan de wortels al beter in het vocht en op te nemen voeding. Hierdoor hebben ze een goede start ten opzichte van aanplant die in het voorjaar wordt ingeplant. In het voorjaar ontwikkelen planten blad in drogere en warmere grond. De verdampingscyclus start en de planten krijgen het zwaar wanneer het langer droog wordt. Om deze reden planten we bij voorkeur niet aan in het late voorjaar, maar in februari.

Voel je vrij om natuurbeheerders Jeanette of Guus vragen te stellen over natuurbeheer op natuurbegraafplaats Huis ter Heide.