- Landgoed Mookerheide
- Organisatie
Door Ellen Luijks van Natuurmonumenten Sponsor een mozaïektegel en geef kleur aan jachtslot Mookerheide
Veel mensen komen vanaf de kant van Molenhoek wanneer ze Landgoed Mookerheide bezoeken. Eerst nog even het smalle bruggetje over en als je dan over de oprijlaan door de eerste zonnestralen en de vallende bladeren omhoog rijdt, openbaart zich na de bocht het jachtslot.
Tot voor kort een groot wit kasteel dat boven je uit torende, maar vandaag de dag is het wit van de doeken die om de bouwsteiger heen hangen. Achter het doek is de metamorfose van het jachtslot begonnen. Natuurmonumenten restaureert het jachtslot en brengt het weer terug in de oorspronkelijke staat. Het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1905, is ontworpen als een zogeheten ‘Gesammtkunstwerk’ in jugendstilstijl, waarbij de architectuur en het interieur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, van dakpan tot inbouwkast. De jugendstilkenmerken zijn onder meer toegepast in de oorspronkelijke decoraties van de buitengevels, maar ook in de rijke muur- en plafondschilderingen en het houtsnijwerk in het interieur. Het decoratieve interieur in jugendstilstijl is uniek voor Nederland.
De opdrachtgever van de bouw van het jachtslot was Jan Jacob Luden, een nazaat van vermogende bankiers. Op jonge leeftijd wees geworden, had hij een zeer groot vermogen geërfd. Hij bezat veel vastgoed en had de wens zelf een landgoed te stichten; dit werd Landgoed Mookerheide. Het landgoed moest ‘natuur en kunst’ in zich verenigen, waarbij het jachtslot als de factor ’kunst’ werd gezien. Kosten noch moeite werden gespaard en een zeer uitbundig in jugendstil gedecoreerd en van alle gemakken voorzien huis kwam tot stand. Overal in huis beschikte men over elektriciteit, centrale verwarming, een huistelefoon en stromend koud en warm water. Dat was een enorme luxe in die tijd. Luden verkocht het jachtslot met landerijen echter al vrij snel aan Antonius Marinus Vroeg. Het landgoed is tot 1947 in particulier bezit geweest. Vervolgens is het terrein verkocht aan de Zusters Dominicanessen van Bethanië, die hier een klooster en meisjesinternaat vestigden. In 1985 werd Natuurmonumenten eigenaar; het jachtslot met tuinen werd in erfpacht aan een horecaondernemer uitgegeven.
Na ruim 100 jaar is het jachtslot toe aan een grondige opknapbeurt. De buitenkant springt daarbij het meeste in het oog. De decoraties vormen in een repeterend patroon figuren die typisch zijn voor de jugendstilstijl. De mozaïekpatronen bestaan uit maar liefst 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes van 4 x 4 centimeter in zeven verschillende kleuren. In de jaren zestig en zeventig zijn deze tegeltjes, toen al in slechte staat, bedekt met een witte afwerklaag van verschillende materialen, zoals kit, tegellijm, voorstrijk, gips, cement en verf. Deze afdeklaag vormde een dampdichte, afsluitende laag met ernstige bouwtechnische problemen tot gevolg. Deze laag moest er dus af. Onder deze laag kwamen de tegelmozaïeken in slechte staat tevoorschijn. Door het verwijderen van de stuclaag kan het slot ook weer ‘ademen’. Natuurmonumenten heeft de ambitie om tijdens de restauratie alle kleurrijke mozaïektegels terug te brengen.
We hebben jouw hulp nodig om het unieke tegelmozaïek weer terug te brengen. Sponsor één of meerdere tegels à €15,- per tegel en geef het jachtslot weer kleur. Sponsor je meer dan 15 tegels? Dan ontvang je een uitnodiging voor een exclusieve rondleiding in het jachtslot op het moment dat de restauratie het toelaat. Draag jouw steentje bij via www.nm.nl/jachtslot
Alvast veel dank!
Via bovenstaande link kun je de restauratie ook volgen. Geregeld deel ik informatie of post ik een filmpje. Kijk je mee?