• Huis ter Heide

Een symbolische en intieme urnbegraving De as van een dierbare, op een blijvende plek in de natuur

“Een asbegraving op een prachtige plek, midden tussen de bomen. Ze kozen ervoor om de as te begraven, zonder urn. Puur natuur. Een groep vrienden was erbij aanwezig en iedereen heeft geholpen met het sluiten van het urnengraf. Nadien hebben ze geproost met zelf meegebrachte wijn – want daar hielden ze samen zo van.” Fleur Hüfken van natuurbegraafplaats Huis ter Heide: “Zo fijn dat iedereen hier een eigen invulling kan geven aan een afscheid”.

“Midden in de natuur is geen voor- of achterkant, er zijn geen deuren, geen rijtjes. Mensen vinden het hier mooi, prettig. Een plek in de natuur voor een urn of de as wordt hier een plek waar ook anderen de ruimte vinden om herinneringen op te halen. Dat doen mensen minder snel als de urn thuis blijft.”

De tijd na een crematie geeft ruimte

De natuurbegraafplaats biedt met 35 hectare aan bos, heidevelden en kruidachtige graslanden letterlijk ruimte. De verbinding is er al. “Juist na een crematie ontstaat tijd. Het duurt een maand voordat de as opgehaald kan worden. Die tijd geeft ruimte. Ruimte om na te denken over de asbestemming. Ruimte voor rouw. Ruimte voor herinneringen. Deze ruimte krijg je ook in de natuur. Je kunt altijd een wandeling komen maken. En omdat we de as niet verstrooien maar begraven blijft er een vaste plek om naartoe te gaan.”

“Ik vind het mooi om te zien dat je hiermee een plek houdt om naartoe te gaan. Mensen kunnen op hun eigen manier afscheid nemen.”

Op een natuurbegraafplaats wordt as niet verstrooid omdat dit de bodem kan verstoren. “We zetten ons juist in om de natuur te versterken”, licht Fleur toe. Om die reden wordt de ecologische urn begraven óf de as wordt verstrooid ín het natuurgraf. “Ik vind het mooi om te zien dat je hiermee een plek houdt om naartoe te gaan. Mensen kunnen op hun eigen manier afscheid nemen. Je kunt even rustig bij een dierbare gaan zitten. In alle stilte.”

Een gedenkteken markeert de plek

Midden in de natuur van natuurbegraafplaats Huis ter Heide is een urn- of asbegraving een bijzonder moment. Begraven kan op een moment dat het past. “Dit gebeurt vaak in intieme kring. Families gaan meestal zelf de natuur in om de urn of de as te begraven. Een urnengraf is niet zo diep. We geven kussentjes om op te knielen mee voor bij de plek, zorgen dat de schepjes om het natuurgraf te sluiten klaar staan, en desgewenst zetten we er een paar klapstoeltjes bij.” Net zoals bij een natuurgraf voor begraven, mag er op een urnengraf een houten gedenkteken gelegd worden. We zorgen ervoor dat dit persoonlijke gedenkteken klaar is op het moment van de urn- of asbegraving.

Een dierbare herinneringsplek

Fleur merkt berusting op bij de keuze voor een vaste herinneringsplek voor de urn. “Ik zie opluchting. Oudste kinderen die de urn van hun ouders thuis hebben staan, voelen ruimte voor de rest van de familie. Want niemand bezoekt elkaar om even bij de urn te zitten. In de natuur is dit veel toegankelijker. Ook zie ik dat mensen die bij leven een natuurgraf vastleggen, berusting vinden in het feit dat ze de urn van een dierbare ook een plek geven. De gedachte dat ze ‘ooit ’weer samenzijn stelt hen gerust en een volgende generatie wordt niet belast met de zorg om een graf. Daar zorgt de natuur zelf voor.