• Heidepol
  • Natuur

In gesprek met Edwin en Gré Spieker Nieuwe natuur in Mariënvelde

Achter Doetinchem, 50 minuten rijden van Heidepol, ligt een stuk landbouwgrond op ons te wachten in het dorpje Mariënvelde. Edwin en Gré Spieker dragen deze 2,3 hectare aan Stichting Nieuwe Natuur over, omdat zij willen dat dit voor altijd natuur wordt en blijft. Het is het eerste stuk nieuwe natuur dat de stichting aankoopt in de provincie Gelderland. Het is iets wat wij aan jou en aan onszelf ‘cadeau’ doen als symbolisering van ons 10-jarig bestaan. Het echtpaar vertelt:

Op welke manier zijn jullie verbonden aan Mariënvelde?

Edwin: “Dit is de plek waar ik ben opgegroeid. In 2002 kregen Gré en ik de kans om ons hier samen met onze kinderen te vestigen. De oude boerderij stond er toen nog, die hebben we helemaal  gestript en opnieuw opgebouwd. Eerst woonden we in Ruurlo, in het dorp, en we wilden graag landelijk wonen.”

Gré: “We vinden het heel fijn om hier te wonen. Het is rustig hier, met een weids uitzicht.”

Waarom wilden jullie de grond verkopen?

Gré: “Al jaren verhuurden we de grond aan een boer, die er eerst mais en later gras op verbouwde. We wilden al langere tijd meer natuur maken van de grond. Een paar jaren geleden begonnen we daar zelf al mee. We lieten de singel en de eikenbomen aan leggen.”

Edwin: “Sinds de singelaanplant zien we steeds meer reeën. Dan weet je dat je goed bezig bent. Enige tijd geleden stuitten we op de website van Stichting Nieuwe Natuur. We wisten meteen dat dit heel goed bij ons past, omdat deze stichting natuur in Nederland wil uitbreiden. Dat sluit precies aan bij wat wij willen.”

Waarom is de natuur zo belangrijk voor jullie?

Gré: “We zijn gewoon natuurmensen. Met de hoeveelheid stikstofuitstoot vind ik het belangrijk dat er meer natuur komt en dat we bewuster omgaan met onze omgeving. Bovendien kunnen we enorm genieten van de natuur. Dan kan ik me helemaal ontspannen.”

Edwin: “Als we met vakantie gaan, zoeken we altijd de natuur op. Zo wandelden we de Berkelroute, dat was prachtig mooi. Ook gingen we op fietsvakantie van hier naar Groningen.”

Gré: “We zijn er heel blij mee dat dit nu echt een natuurgebied wordt. We genieten nu al van alle dieren die hier rondlopen. De reeën die kalveren in onze singel, een egeltje over onze oprit, een nest met fazanten in het veld. Mooi dat de dieren straks een nog betere leefomgeving krijgen.”

Edwin: “Er hangt hier ook een uilenkast in de boom, met een steenuil. In de kast hangt een camera en via een app kan ik de steenuil op zijn nest bekijken. Eén keer per jaar komt iemand van de uilenvereniging kijken of er jonkies zijn. Een paar jaar geleden had de uil vijf jonge vogels.”

Jullie willen zelf ook betrokken blijven bij de ontwikkeling en het beheer, toch?

Edwin: “Ja, dat klopt. Wij zitten er natuurlijk met onze neus bovenop, wonen naast het gebied. Daarom houden we goed contact met René (initiatiefnemer van SNN, red.) en brengen hem op de hoogte van de ontwikkelingen. Dan kan hij op een gemakkelijke manier inschatten of het tijd wordt om te maaien. Je kunt niet elke week hier langsrijden natuurlijk.”

Stichting Nieuwe Natuur

Samen met de mensen die bij ons een plek hebben, willen wij nog meer natuur in Nederland realiseren. Om dat te kunnen doen, bestaat de Stichting Nieuwe Natuur. Van elk verkocht grafrecht wordt een bedrag gestort naar deze stichting en Natuurbegraven Nederland voegt hier een bedrag aan toe. Gezamenlijk leveren we zo een bijdrage aan het realiseren van nog meer natuur in de omgeving van Heidepol.

Klik op de afbeelding hieronder voor een fotocompilatie. De foto’s van de dieren op Mariënvelde hebben Gré en Edwin Spieker gemaakt.