• Maashorst
  • Natuur

Kadootje van de natuur

”Voor mijn stage was ik buiten aan het inventariseren. Tijdens mijn rondje kwam ik een zwarte specht tegen. Hij vloog weg de bossen in. Ik liep achter de specht aan en probeerde hem met mijn ogen te volgen. Dit bracht me bij een weiland aan de rand van het natuurgebied, waar me een bijzondere ervaring te wachten stond.

Tegen de bosrand stond namelijk een ree! Ik kon erg lang ongezien naar het dier toesluipen. Toen ik ongeveer op 100 meter van het ree vandaan was, zag het mij ook. Langzaam ging ik op de grond liggen, zodat hij mij minder goed zag. Ik verwachtte dat hij weg zou rennen, terug de bossen in, maar het tegendeel gebeurde. Het ree liep naar mij toe en ging – recht tegenover me – ook op de grond liggen. Hij hield me goed in de gaten. Zo lagen we elkaar daar 10 minuten lang aan te kijken. Uiteindelijk liep het prachtige beest terug naar de bosrand en rende de bossen in.

Waarschijnlijk vertoonde het ree dit gedrag omdat er een jong in de buurt was. Hij probeerde zo mijn aandacht op hem te richten en niet op het jong. Wauw, wat was dat een mooie en bijzondere ervaring!”

Jelle Andringa – stagiaire