• Heidepol
  • Natuur

Natuurontwikkeling Oostelijk Heidepol

Sinds juni 2020 is Heidepol uitgebreid met een voormalig stuk akkerland van 8 hectare. In dit oostelijk deel van Heidepol wordt door natuurbeheerders hard gewerkt aan beheer en ontwikkeling van de natuur. Struiken en jonge beuken- en berkenbomen zijn aangeplant en kronkelende wandelpaden zijn aangelegd. De ontwikkeling gaat hard. Het gebied is nu al omgevormd naar velden met kruidenrijk grasland, heide en bosranden. En dat trekt ook veel dieren aan.

Je merkt direct de aanwezigheid van dieren als je aan komt wandelen op het oostelijk deel. De puttertjes vliegen voor je uit. Prachtige kleine vogeltjes. Herkenbaar aan hun rode gezicht en een duidelijk gele streep over de vleugels.

Op de velden zien we ook sporen van dieren. De haas, de vos en de das zijn daar vooral ’s nachts actief. Overdag zien we de keuteltjes van de haas op een gedenkschijf liggen en er zitten ondiepe gaten in het veld veroorzaakt door dassen op zoek naar voedsel.

Bloeiende kruiden

In de kruiden die vanaf de lente tot en met de zomer op de velden prachtig bloeien vinden we de naam van veel dieren terug. De bekende paardenbloem, maar ook het biggenkruid, het muizenoortje en het hazenpootje komen steeds meer voor. En ook de reigersbek zal in de zomer weer in bloei staan. Al deze soorten laten zien dat de ontwikkeling van het gebied hard gaat. De voorheen zo rijke landbouwgrond is al duidelijk armer geworden en dat is een goed teken. Op arme grond hebben veel meer plantensoorten de kans om te groeien.

Er is volop leven in het oostelijk natuurgebied van Heidepol. Soms lijkt het alsof de velden stil en rustig onder de zon liggen, maar planten en dieren leven er volop. Zichtbaar en onzichtbaar zorgen zij voor een natuurgebied volop in beweging.