• Heidepol
  • Natuur

Klein wild op Heidepol Een groter leefgebied

Op en rondom Heidepol vind je op meerdere plekken faunatunnels. Deze wildtunnels verbinden Heidepol met naast gelegen natuurgebieden zoals de Hoge Veluwe en natuurgebieden van het Gelders Landschap. Vooral het klein wild zoals de vos, de das, de haas en konijnen maken hier gebruik van. Zo wordt hun leefgebied vergroot en kunnen ze vrij door de natuurgebieden bewegen naar hun vaste eet-, rust- en drinkplekken.

In het oostelijk gebied op Heidepol ligt het wandelpad De Wissel. Hier liepen vroeger al vaste looproutes van de dieren naar de andere natuurgebieden. Om deze vaste verbindingsroute niet te verstoren zijn onder de Koningsweg meerdere wildtunnels aangelegd. Zo’n vaste looproute heet een Wissel en het wandelpad is daar naar vernoemd.

Een makkelijke doorgang

De grens met het bos van zorginstelling ’s Koonings Jagt is gemarkeerd door een hek. Onder dit hek kroop veel klein wild. Daarom is, zonder de leefbaarheid van de bewoners van ’s Koonings Jagt te verstoren, een open plek gemaakt door een stuk hek weg te halen. Nu kunnen ook de reeën vanuit Planken Wambuis makkelijker een bezoekje brengen aan Heidepol.

Wilde zwijnen zul je niet aantreffen op Heidepol. Die lopen niet over de wildroosters die in de omliggende natuurgebieden geplaatst zijn. De wolf is heel mobiel kan over rasters heen springen, en maakt heel veel kilometers. Maar als leefgebied is Heidepol niet interessant. De wolf is een schuw dier die rust nodig heeft. Heidepol is een te klein en te druk gebied om te verblijven. Hooguit gebruikt de wolf het gebied als doorloop naar een ander natuurgebied. En dan alleen nog maar in de schemer.

Het werkt

Onder de provinciale weg loopt een wildtunnel die uitkomt op een bosplaats van Heidepol. Daar zijn duidelijke dierensporen zichtbaar. Pootafdrukken in de natte aarde, of zoals afgelopen winter, in de sneeuw. Ook gebroken takken verraden de aanwezigheid van klein wild. Begin dit jaar heeft de wildcamera in de nacht een vos kunnen spotten. De wildtunnels werken dus echt.