• Heidepol
  • Organisatie

Even voorstellen Jeroen ten Haaf

Het is nu iets meer dan zes jaar geleden dat ik als natuurbeheerder kwam te werken op Heidepol. Toen ik startte, had ik al ervaring in natuurbeheer én met begraven. Tijdens mijn opleiding in Bos- en Natuurbeheer werkte ik op een katholieke begraafplaats. Daar delfde en sloot ik de graven. Beide ervaringen nam ik mee toen ik startte op Heidepol, maar mijn werkgebied nu is natuurlijk heel anders. Bovendien doe ik voorafgaand aan het graven een flora- en faunacheck. Ik controleer of in het gebied bijzondere planten groeien, of het nest van een beschermde diersoort bijvoorbeeld. Ik kijk dan in een breed oppervlak. Naar de plek waar we moeten graven en waar de nabestaanden komen te staan. Zo komt het voor dat we bijvoorbeeld dichtbij een mierenhoop of vogelnest moeten graven. Dan zet ik dat stukje natuur met lint af zodat de mensen er niet op kunnen staan. Een vogelnest zet ik trouwens altijd heel ruim af, vanwege de vossen. Op de een of andere manier weet een vos direct dat er iets bijzonders aan de hand is als je een plek afzet of bijvoorbeeld niet maait. Als je dan alleen een kleine pluk markeert, is het nestje de volgende dag leeg.

Ik vind het heel fijn om buiten te zijn, te werken of te wandelen. Ik ben altijd buiten aan het werk geweest, dat is gewoon wat ik doe. Soms maak ik foto’s van de planten die ik zie als ik aan het werk ben. Vorig jaar ontdekte ik een nestje van jonge boompiepers; daar heb ik toen iedere week een foto van gemaakt. Natuurlijk voor mezelf, maar ook om aan mijn collega’s te laten zien hoe het met de jonge vogels gaat.

Wat ik doe als ik hier ’s ochtends aankom? Dan loop ik het natuurgebied in en dan kijk ik altijd eerst naar rechts, de velden in. Nu ik hier zes jaar werk, zie je dat ons natuurbeheer effect heeft. In het begin stonden er vooral plantensoorten die goed groeien op rijke gronden, zoals de witbolsoorten. Nu krijgt bijvoorbeeld het zandblauwtje meer kans om te groeien. Dat is mooi om te zien.

Heb je een vraag over de planten en dieren op Heidepol of over ons natuurbeheer? Vraag het dan gerust aan mij of mijn collega Bob!

Graag tot ziens op Heidepol,

Jeroen