• Heidepol
  • Mens

Uurtje gezelligheid tijdens kerst

Heb je op eerste kerstdag zin in een praatje met anderen? Dat kan. Je hoeft de deur niet uit en voert helemaal coronaveilig een goed gesprek met leeftijdsgenoten onder het genot van een kop koffie. Ouderenplatform UP! regelt het. Ze brengt ouderen met elkaar in verbinding, zowel online als live. Vier vragen aan initiatiefnemer Alet Klarenbeek:

Hoe werkt dat, een uurtje gezelligheid tijdens kerst?

“Het is heel eenvoudig: je meldt je aan via onze website en belt iets voor elf uur naar het betreffende telefoonnummer. Dat kan ook met een gewone telefoon en hoeft niet een mobiele telefoon te zijn. Zodra je verbinding hebt, zit je in een groepje met maximaal vijf andere personen en een gespreksleider. Het gesprek is in feite anoniem, je vertelt alleen je voornaam. De gespreksleider legt wat uit, stelt vragen en leidt je door het gesprek heen. Er is niks ingewikkelds aan; je hoeft alleen maar jezelf te zijn.”

Hoe is het om met meerdere mensen tegelijk te bellen?

“Eerst voelt het een beetje gek, omdat je elkaar niet kent en niet ziet. Maar na een tijdje wen je eraan en heb je vooral een leuk en bijzonder gesprek. Je kunt het vergelijken met een koffiegesprek bij je thuis, zónder dat je er op hoeft te letten dat je netjes zit. Leun lekker achterover, luister naar de verhalen van de anderen en deel die van jezelf. Het mooie is dat je merkt dat er veel rust in het gesprek is en dat iedereen goed luistert. Omdat je ten slotte alleen elkaars stem hoort en verder de ander niet ziet.”

Waarom bied je dit met kerst aan?

“Er zijn meer momenten dat we mensen de kans bieden om via de telefoon met elkaar in contact te komen. We organiseren sinds 2018 live gesprekken. Toen door de coronacrisis ineens iedereen achter de eigen voordeur moest blijven, hebben we de telefonische groepsgesprekken in het leven geroepen. Juist in deze tijd is het belangrijk om er voor elkaar te zijn. De kerstdagen kunnen dagen zijn dat het eenzame gevoel zich nog meer aan je opdringt dan op andere momenten. Dan kan het fijn zijn om even contact te hebben met andere mensen.”

Wat is UP!?

“Veel ouderen denken over allerlei onderwerpen na, zoals afscheid nemen. Afscheid van een dierbare, of afscheid van je gezondheid. Maar ondertussen praten ze er nauwelijks over. Wij hebben het initiatief genomen om deze onderwerpen wél op tafel te leggen. En er bleek enorm veel animo voor te zijn. Er zijn twee zaken, waar ik van overtuigd ben. Allereerst ben je in staat tot persoonlijke groei, tot de laatste snik. Als je je eenzaam voelt, is er meestal vanuit jezelf een mogelijkheid om iets te veranderen. Bijvoorbeeld door het te relativeren, of door iets te ondernemen. Mijn tweede overtuiging: als je met iemand een gesprek hebt over wat je werkelijk bezighoudt, dan voel je je echt verbonden. De lezer herkent dat vast wel, dat gevoel, dat je wezenlijk contact hebt en een moment van geluk ervaart. Onze missie is om ervoor te zorgen dat iedereen dat mag ervaren.”

Heb je interesse of wil je je aanmelden? Kijk dan hier