• Heidepol
  • Organisatie

Een inspirerende dag Terugblik op informatiedag

Op zaterdag 18 maart stond natuurbegraafplaats Heidepol in het teken van de urnenbegrafenis. Want ook dat kan op onze natuurbegraafplaats. Het is misschien wat minder bekend dat er, na crematie, ook een urn bij ons begraven kan worden. Wij vertellen hier graag meer over.

Stands met informatie voor een passend afscheid

Op deze informatiedag waren allerlei partijen aanwezig om de vele bezoekers volledig te informeren. Er waren diverse stands met biologisch afbreekbare urnen. Urnen van maismeel of papier en zelfs van mycelium (schimmeldraden). Crematorium de Omarming presenteerde een urn van blank hout in de vorm van een roos.

Wandeling over onze natuurbegraafplaats

Onze natuurbeheerders Jeroen en Bob namen de bezoekers mee voor een wandeling en vertelden over de dassenburcht waar ook laatst vossenjongen zijn gezien en dat die vossen en de dassen prima met elkaar de burcht kunnen delen. De wandeling eindigde bij een voorbeeld van een urnengraf. Naast het graf liggen twee kussentjes zodat men zacht op de knieën kan zitten om de urn voorzichtig zelf in het graf te plaatsen.

Inspiratie voor een persoonlijk afscheid

Ritueel begeleidster Heleen Litmaat inspireerde de bezoekers om samen met haar na te denken over hoe grote of hele kleine persoonlijke rituelen een urnenbegrafenis schoonheid en troost kunnen brengen. Een urnenbegrafenis vraagt een eigen invulling. De afscheidsceremonie is al geweest en er kan best een periode tussen zitten tussen de crematie en het moment van de begrafenis van de urn. Het is vaak een intiemer samenzijn van naasten waarbij rituelen aan het urnengraf een persoonlijke markering aan het moment kunnen geven. Zoals bijvoorbeeld het met elkaar een gedicht voorlezen wat op een lint uitgeschreven staat. Iedereen leest één zin voor. De woorden verbinden de aanwezigen figuurlijk aan elkaar en het lint doet dat letterlijk.

Een geslaagde dag

De foodtruck had heerlijke koffie, thee en muffins, de zon scheen volop en het voelde als de eerste lentedag. De livemuziek van Marcel van Marsmelody was troostrijk en aangenaam.

En de verhalen kwamen vanzelf. “Ik voel mij echt geïnspireerd om keuzes te maken die goed bij mij passen,” zei een bezoeker. Het was een geslaagde dag.