• Maashorst
  • Natuur

14 oktober 2019 Schaapskudde op Maashorst

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom we geen schapen laten grazen in het natuurgebied en dan met name op de heide. Het antwoord: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben in de bossen geen drinkwatervoorziening. Het gebied is toegankelijk voor iedereen, en dus niet afgezet, wat wil zeggen dat de schapen weg zouden kunnen lopen. Daarnaast grazen schapen zeker, maar bemesten ze vervolgens ook weer. Hoe zou het voor nabestaanden voelen als er schapenkeutels op een gedenkschijf liggen… Een gevoelig onderwerp.

Het schapenvolk als rode (wollen) draad.

Tijdens de Oerweek loopt ’t Schapenvolk over de voormalige verbindingswegen in de Maashorst, de ‘dreven en driften’ van het Oergebied in Brabant. Iedere dag maken de herders met hun kudde en bordercollies en een gezelschap van wolspinsters en viltsters een wandeltocht van de ene naar de andere bestemming. Bezoekers en bewoners van het Oergebied kunnen aansluiten tijdens de wandeltochten. We vinden dit zo’n mooi initiatief dat we de herders met hun schapen ook welkom gaan heten. Op maandagochtend 14 oktober komt de schaapskudde naar onze natuurbegraafplaats. Wil je de schapen mee welkom heten? We wachten ze om 08.30 uur op voor het informatiecentrum. De kudde graast daarna rondom de Hoeve (daar waar geen graven liggen) en is heel goed te sturen door de honden. We zullen op deze dag wel hun begrazingsgebied afzetten met draad. Later die ochtend maken we samen met de schapen een wandelingetje door het gebied. De schapen blijven gewoon op de paden en lopen tussen de 4 en 5 km. per uur; een prima wandeltempo. Sluit aan, en leer van de herders!

Tijdens deze ochtend houden we ook weer een Natuurwerkdag. Klik hier voor meer informatie. Het is herfstvakantie dus kinderen en kleinkinderen mogen zeker meekomen. Gezellig! Fijn als je even opgeeft met hoeveel mensen je komt, dan houden we daar rekening mee.