• Heidepol
  • Mens
  • Natuur

Natuurlijke keuzes Biologisch afbreekbaar begraven in de natuur

Biologisch afbreekbaar materiaal, wat is dat precies? Om te kunnen begraven op een natuurbegraafplaats, is het wel handig om het antwoord op deze vraag te hebben. Daarom inspireren we je graag over materialen en mogelijkheden, bij het kiezen voor een biologisch afbreekbare urn, kist of wade.

Kiezen voor duurzaam
De keuze voor een natuurgraf is een keuze voor de natuur en het behoud hiervan. Daarom wordt op de natuurbegraafplaats enkel begraven in biologisch afbreekbaar materiaal. Dit materiaal wordt in de natuur opgenomen en laat geen schadelijke stoffen achter. Maar wat is nou een goede omhulling? Soms is iets duurzaam gemaakt maar niet biologisch afbreekbaar. Want duurzaam betekent niet automatisch biologisch afbreekbaar, maar biologisch afbreekbaar betekent wel altijd duurzaam.

Een goed voorbeeld
We hebben al eerder in deze nieuwsbrief verteld over de kisten en urnen van Loop. Zij geven het goede voorbeeld. De kisten en urnen zijn gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van een paddenstoel. Na begraving wordt dit materiaal op een organische manier afgebroken, waardoor er voedingsstoffen vrijkomen in de bodem. Het is wellicht wat wennen want dit is niet zoals een kist er uitziet met haar ronde vormen maar inmiddels hebben wij op Heidepol de Loop Living Cocoon
kist al vaak gezien.

Gewoon gaan doen
Kistenmaker Radboud Spruit maakt in zijn eigen atelier milieuvriendelijke houten kisten. Eén kist, de Petronella, was zijn eerste model en is vernoemd naar zijn moeder. Het populieren hout heeft een lichte kleur en geeft de kist een zachte uitstraling. Het dekje is van flanel (katoen) en het kussen is gevuld met stro. Radboud is al meer dan 30 jaar een bevlogen natuurkistenmaker.  

Genoeg mogelijkheden
Bomen en planten, zelfs paddenstoelen als inspiratiebron voor een kist, mand of wade. Het is allang niet gek meer. Met liefde voor de natuur worden er tegenwoordig manden gemaakt van riet, wilgentenen, bamboe of bananenblad. Kiest men voor een natuurlijke wade dan is die van wol, katoen of linnen. De baar waar de wade op ligt kan van hout zijn maar ook van bamboestokken.

De natuur biedt vele mogelijkheden voor een natuurlijk, duurzaam en persoonlijk afscheid.