• Heidepol
  • Natuur

Heidepol in bloei Waar komen al deze planten vandaan?

Nog niet zo lang geleden waren de velden op Heidepol in gebruik als landbouwgrond. Maar door intensief natuurbeheer ontstaat nu kruidenrijk grasland. En dat is precies de bedoeling. De natuur komt weer terug zoals het in dit gebied vroeger was. In het kruidenrijk grasland komen talloze planten tot bloei die ook weer vlinders aantrekken. Weet jij wat een waardplant is?

Een waardplant is een plant waarop een vlinder haar eitjes legt zodat de rups, zodra die uit het eitje is gekropen, direct kan eten en groeien. Vingerhoedskruid is zo’n waardplant en komt in het hele natuurgebied voor. Herkenbaar aan de kelkvormige bloemen, in paars, roze of wit die op een vingerhoed lijken. Ook op look zonder look komen vlinders af, zoals bij het koolwitje. Deze plant, te herkennen aan haar kleine witte bloemen, dankt haar naam aan de ui- of knoflook-achtige geur die vrij komt als je over het blad wrijft.

 

Zeldzaam en veelgezien
In de vroege zomer bloeit de wede. Deze plant bloeit met kleine gele bloemen en kan wel 80 tot 100 cm hoog worden. Wede is in Nederland zeldzaam, maar voor het huisje ANNA staat ze trots te bloeien. Wist je dat het een verfplant is? Uit de plant kan een blauwe kleurstof worden gehaald.

Lopend over de velden van het oostelijk deel vallen de vele vrolijke margrieten meteen op. Margrieten houden van de zon en zijn op de lichte velden van Heidepol helemaal thuis. De plant kan wel zo’n 50 cm hoog worden en elke zomer zien we ze weer terug

 

Vogelnestje en vergeet-mij-nietje
De wilde peen is een makkelijk groeiende bloem op de zonnige velden. De plant maakt grote schermen van witte bloemen. Als de plant is uitgebloeid vouwen de bloemschermen naar binnen en lijken dan een soort vogelnestjes. De wortel overleeft de winter en loopt het jaar erna weer uit. Op de velden zie je tussen de nieuwe bloemen nog steeds de uitgedroogde vogelnestjes van het jaar ervoor.

Tot in de vroege zomer bloeit het vergeet-mij-nietje. Dit kleine blauwe bloemetje staat symbool voor herinneringen aan geliefden, en voor afscheid in de liefde. Op Heidepol mag dit vergeet-mij-nietje natuurlijk niet ontbreken.

Wil je nog meer weten over alles wat bloeit op Heidepol? Wandel dan mee met onze natuurbeheerder tijdens een 2e van de maand wandeling: https://www.natuurbegravennederland.nl/activiteit/heidepol-wandel-je-mee/