• Heidepol
  • Natuur

Natuur in ontwikkeling op Heidepol

De natuur op natuurbegraafplaats Heidepol heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Van landbouwgrond en productiebos weer terug naar het oorspronkelijke heidelandschap in wording, omringd door een weelderig gemengd bos met boskamers. De natuur ontwikkelt zich schitterend: we zien oorspronkelijke vogelsoorten, insecten en amfibieën weer terugkeren. Ook de heide staat op veel plekken weer volop in bloei.

De storm aan het begin van 2018 en de droogte die er sindsdien heerst, hebben ook op Heidepol hun sporen nagelaten. Vooral fijnsparren zijn hierdoor kwetsbaar geworden. Zij vormen daardoor een perfecte broedplaats voor de letterzetter, een kevertje dat zijn eitjes legt onder de boomschors van naaldbomen. Dankzij de afgelopen winter, die zacht en droog was, zijn veel kevers in leven gebleven en is het aantal kevers flink toegenomen.

Om te zorgen dat niet meer bomen in en om onze natuurbegraafplaats kwetsbaar worden, zullen we de dode bomen vervangen door jonge aanplant. Er wordt nu zorgvuldig gekeken om welke bomen het gaat en wat een goed moment is om de nieuwe bomen aan te planten. Via onze nieuwsbrief en het infobord op Heidepol houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de werkzaamheden. Spreek gerust een van de beheerders aan als je nog vragen hebt.