• Landgoed Christinalust
  • Natuur

Natuur die het verschil maakt Een toekomstbestendig landgoed

Natuur is heerlijk om in te wandelen of een fijne plek om in alle rust je hoofd leeg te maken. Je luistert er naar de ruisende blaadjes en de vogels die om je heen zingen. Toch kan het zijn dat de natuur waar je zo van geniet, best een beetje gezonder kan worden. Maar hoe maak je deze natuur sterker?

Van generatie op generatie is Landgoed Christinalust doorgegeven door de familie van Heek. In het verleden zijn er veel bomen geplant die snel groeien waardoor er weinig onderhoud nodig was. Het hout werd gekapt en verkocht. De laatste eigenaar wilde er voor zorgen dat het landgoed gezonder zou worden en op een duurzame manier de toekomst tegemoet kon zien. Tijdens zijn zoektocht naar de manier waarop hij dit het beste kon verzorgen, kwam hij met Natuurbegraven Nederland in aanraking. De oud-eigenaar besloot om zijn landgoed te verkopen zodat de natuur versterkt zou worden en iedereen toegang zou krijgen tot een mooi natuurgebied. Sinds september 2023 is landgoed Christinalust een openbaar natuurgebied waar begraven in de natuur mogelijk is.

Jarenlang werden snel groeiende bomen aangeplant waardoor er een donker productiebos ontstond. Door licht en ruimte te maken, komen veel Nederlandse soorten bomen en struiken vanzelf weer terug. Daarnaast helpen we de natuur ook door planten en bomen aan te planten. De sleedoorn is daar een mooi voorbeeld van. Een struik met grote stekels zodat de dieren de struik liever niet eten, maar wel een perfecte plaats biedt aan zangvogels om te broeden. De witte bloemen bloeien al vroeg in het voorjaar, met de heerlijk zoete geur trekken ze veel bijen en vlinders aan. In het najaar zijn de donkerpaarse bessen juist weer een mooie voedselbron voor lijsters. Een struik die op zijn eigen manier zorgt voor meer balans in de natuur.

We zien dat bepaalde dieren hun weg weer (terug) vinden naar het landgoed. Zo zagen we in het voorjaar meerdere keren een blauwe flits voorbij schieten over het water, de ijsvogel heeft ons alweer gevonden.